0rk.nl
Image default
Muziek

Kun je op een keyboard piano leren spelen?

Veel startende pianospelers denken enorm slim te zijn en ze kiezen dan ook vaak voor de aanschaf van een keyboard. Want het instrument lijkt op een piano en je bespeelt het vrijwel op dezelfde manier. Althans, dat denken ze dan! Toch is er een groot verschil in het spelen op keyboards of op een piano. Desalniettemin is het niet onmogelijk om op het instrument piano te leren spelen. Maar dan heb je wel het juiste instrument nodig. In onze blog vertellen we dan ook waar je op moet letten als je een keyboard wilt kopen en wanneer je er piano op wilt leren spelen.

Waarom een keyboard in plaats van een piano kopen?

De reden dat mensen de voorkeur geven aan een keyboard heeft twee belangrijke redenen. De eerste en meest voor de hand liggende reden is de prijs. Keyboards zijn simpelweg een heel stuk goedkoper dan piano’s, maar dan heb je waarschijnlijk wel een exemplaar staan die het alleen maar moeilijker maakt om piano te leren spelen. Een andere reden heeft te maken met het feit dat een keyboard ook veel minder ruimte in beslag neemt. Piano’s hebben natuurlijk een klankkast waar het geluid uit komt en bij keyboards ontbreekt die.

Meer mogelijkheden

Naast de prijs en de ruimte is het ook een feit dat je met een keyboard meer mogelijkheden hebt. Keyboards worden uitgerust met meerdere muziekstijlen en instrumenten en zo kun je dus heel eenvoudig liedjes componeren of muziekstukken in verschillende genres spelen. Dat kun je niet met een piano! Een andere leuke bijkomstigheid is dat een aantal key boards ook educatieve functies heb. Waarmee je het instrument kunt leren bespelen zonder dat je lessen van een muziekleraar nodig hebt!

Het juiste keyboard kopen

Als je dan toch besluit om een keyboard te kopen, koop dan wel de juiste! Dat houdt in dat je een exemplaar met minimaal 61 toetsen nodig hebt en zorg ervoor dat de toetsen ook aanslaggevoelig zijn. Deze componenten zorgen ervoor dat het gevoel van het spelen op een piano kunt evenaren. Wees jezelf ervan bewust dat je met het spelen op een keyboard alleen een goede basis kunt leggen voor de stap naar piano spelen. De basisprincipes ken je, maar het is toch heel anders om op een piano te spelen. Vaak heb je ook weer aanvullende lessen nodig om het instrument te leren bespelen.

Wat te doen?

De keuze die je maakt is uiteindelijk afhankelijk van waar je voorkeuren naar uitgaan en of je juist liedjes wilt componeren of dat je mooie muziekstukken wilt spelen. Mensen die echt hun eigen muziek willen maken hebben meer profijt bij de aanschaf van een keyboard, omdat je simpelweg meer mogelijkheden hebt. Je leert dan ook de basisprincipes van het spelen op een piano, maar als het uiteindelijk je doel is om piano te leren spelen is het slimmer om ook direct op een piano te beginnen. En natuurlijk om aanvullend hierop lessen van een muziekleraar te nemen. Wil je de kosten iets drukken? Schaf dan voor je eerste instrument een tweedehandse piano aan.