0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Vintage verlichting

Vintage is volgens wiki “oud dat opnieuw in gebruik is genomen”. Maar dit zegt helemaal niet alles. De vintage stijl die we nu als zodanig benoemen, is de stijl uit de jaren ’60 en ’70. Wat vooral van de jaren ’70 opvalt zijn de felle kleuren: oranje, kanariegeel, knalrood, grasgroen en hemelsblauw bijvoorbeeld. Qua tekeningen zien we vooral grote bloemmotieven. De flower power filosofie van de hippietijd heeft zich duidelijk gemanifesteerd in kleding, meubelen en binnenhuisinrichting. De “alles kan” gedachte speelde ook in verlichtingswereld van die tijd. 

Gaan we zoeken naar vintage hanglampen, dan komen we enerzijds de hanglampen in landelijke stijl tegen. Het zijn de lampen die vroeger in scholen, ateliers en opslagplaatsen gebruikt werden. Het zijn de meestal klokvormige hanglampen in metaal die er stoer en verweerd uitzien. De kleuren zijn neutraal: wit, zwart, metaal- of koperkleurig. Zij zijn op dit moment heel erg gegeerd, zodanig zelfs dat fabrikanten van verlichting deze modellen zijn gaan kopiëren en ze nieuw op de markt brengen. Deze passen vooral bij een interieur met rustige kleuren.

Ga je daarentegen zoeken naar vintage meubelen, dan kom je in 90% van de gevallen terecht bij de meubelen uit de jaren ’70. Kenmerkend zijn de fijne pootjes, de felle kleuren en de soms bizarre vormen: driehoekige tafeltjes met afgeronde hoeken of bolvormige zitzetels bijvoorbeeld. Bij dat soort meubelen hoort dan een tweede categorie van vintage hanglampen. Dit zijn de hanglampen die afkomstig zijn uit de particuliere woningen. Ze kenmerken zich door felle kleuren, veel plastiek en chroom. Je hebt ze ook in allerlei rare vormen, soms bijna UFO-achtige schotels. Zij zijn vaak nog te vinden in tweedehandswinkels of op rommelmarkten. 

Het nadeel van deze hype naar vintage is dat verkopers soms uitzinnige prijzen vragen, terwijl je misschien met wat zoeken bij oudere familieleden toch nog gratis spullen op de kop kan tikken.

Het leuke aan vintage lampen is dat je ze kan combineren met heel wat spullen uit dezelfde periode. Je vindt nog genoeg andere verlichtingselementen: vloer-, tafel- en muurlampen. Vintage meubelen zijn er ook voldoende beschikbaar. Het meest prettige aan een inrichting in vintage stijl is dat je meestal niet in één keer al je spullen aankoopt, maar beetje bij beetje en door de jaren heen zaken vindt die uiteindelijk tot een stijlvol geheel gebracht worden. Het mag best wat rommelig overkomen. De jaren ’60 en ’70 waren dit ook wel een beetje!

http://www.lampen-vintage.nl/