0rk.nl
Image default
Auto’s en Motoren

Vijf cruciale tips voor het afsluiten van de beste autoverzekering

Voor elke eigenaar van een auto in Nederland geldt dat hij of zij genoodzaakt is om een autoverzekering af te sluiten. Voor dit type verzekering geldt dat ze in verschillende uitvoeringen kan worden afgesloten. Zo is er natuurlijk de WA-verzekering, maar kan je ook kiezen voor het afsluiten van een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Gelukkig is het zo dat alleen maar de basisverzekering, de zogenaamde WA-verzekering bij wet verplicht dient te worden afgesloten. Toch zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat ontzettend veel mensen er toch de voorkeur aan geven om een ander exemplaar af te sluiten. Hoe dan ook, op deze pagina hebben we alvast vijf interessante en cruciale tips voor je op een rijtje gezet die duidelijk maken hoe ook jij de beste autoverzekering voor jouw situatie kan afsluiten. Meer weten? Blijf dan vooral verder lezen!

Tip 1: Er bestaat niet zoiets als de beste autoverzekering voor iedereen

Ontzettend veel verzekeringnemers gaan via het internet op zoek naar de beste autoverzekering. Men verwacht wanneer er een dergelijke zoekopdracht wordt gelanceerd dat er één bepaalde verzekering uit de bus zal komen. Dat is echter niet mogelijk. Het vinden van de beste verzekering voor een auto is namelijk in de praktijk vooral een kwestie van goed je persoonlijke eisen op een rijtje zetten. Wat dit betreft kan je bijvoorbeeld denken aan de volgende punten:

  • Hoeveel budget heb je voor handen voor het betalen van de verzekeringspremie? 

  • Wil je graag dat ook eigen schade aan het voertuig is gedekt of niet? 

  • Welke waarde vertegenwoordigt de auto die je wenst te laten verzekeren? 

  • Behoren alle autoverzekeringen tot de mogelijkheden (en dus ook de allrisk)? 

De bovenstaande vier vragen zijn in de praktijk eigenlijk nog maar het puntje van de ijsberg. In ieder geval maken ze wel duidelijk dat het onmogelijk is om zomaar één beste verzekering voor een auto uit te kiezen voor elke potentiële verzekeringnemer. Zoveel mag alvast duidelijk zijn. 

Tip 2: Neem je tijd om de beste autoverzekering te vinden

Het vinden van de beste autoverzekering is niet iets wat je zomaar in één, twee, drie kan doen, integendeel. In eerste instantie is het van cruciaal belang om voorafgaand aan het uitvoeren van een simulatie voor jezelf te bepalen aan welke eisen of verwachtingen de verzekering voor je auto moet voldoen. Het op een rijtje zetten van deze eisen zal er in de praktijk altijd voor zorgen dat je zoektocht een behoorlijk stuk eenvoudiger zal worden gemaakt. Zoveel is alvast 100% zeker. 

Heb je voor jezelf de eisen en verwachtingen op een rijtje gezet? Dan is het tijd geworden om een vergelijking uit te voeren. De autoverzekering vergelijken doe je bij voorkeur door gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Het is eventueel ook mogelijk om ervoor te kiezen om dit te doen op de website van een specifieke verzekeraar, maar dat wordt omwille van het subjectieve karakter eigenlijk niet helemaal aangeraden. In ieder geval moet je altijd voldoende tijd nemen voor het vinden van de beste autoverzekering wanneer je niet met een minder exemplaar genoegen wenst te nemen. Daar zal je gegarandeerd de vruchten van weten te plukken.

Tip 3: Ga niet zomaar akkoord met de standaard verzekeringsvoorwaarden

Indien je een bepaalde verzekering afsluit zal je uiteraard in de basis altijd geconfronteerd worden met bepaalde standaard verzekeringsvoorwaarden. Dat geldt voor verschillende zaken, maar zeker voor bijvoorbeeld het eigen risico dat wordt gehanteerd. Dat eigen risico houdt standaard de middenweg tussen enerzijds een hoog eigen risico en anderzijds een hoger gelegen verzekeringspremie. Het is aan jou als (potentiële) verzekeraar om te bepalen wat nu precies voor jou de interessantste keuze is om te maken. Ben jij een voorzichtige chauffeur die het vermoeden heeft niet meteen met een ongeval te maken te krijgen? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om het eigen risico wat te verhogen. Op die manier zal je kunnen vaststellen dat de periodieke verzekeringspremie die moet worden betaald een (behoorlijk) stuk kan worden verlaagd. In ieder geval, ga in de praktijk altijd even grondig door de voorwaarden van de autoverzekering die je wenst af te sluiten en ga op basis daarvan na of deze over de hele lijn voldoen aan je verwachtingen of niet.

Tip 4: Evalueer grondig welke dekkingen je echt nodig hebt (en welke niet)

In lijn met de tweede tip van deze pagina ligt het feit dat je er altijd goed aan doet om grondig te evalueren welke dekkingen je daadwerkelijk nodig hebt en welke wellicht helemaal niet. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt voor de standaard dekkingen die deel uitmaken van de autoverzekering moet je ook zeker even je aandacht vestigen op de mogelijke aanvullende dekkingen die er bestaan. Heel wat van deze dekkingen zijn namelijk lang niet interessant voor de sporadische autorijder. Ben jij echter iemand die bijvoorbeeld dagelijks de weg opgaat? In dat geval wordt dat natuurlijk al snel een compleet ander verhaal. Dat spreekt echter voor zich. Hoe dan ook, hou er altijd rekening mee dat elke extra dekking ook extra kosten met zich meebrengt. Met andere woorden, je moet er zeker van zijn dat deze extra kosten de moeite ook daadwerkelijk echt waard zijn. 

Tip 5: De beste autoverzekering is niet voor altijd de beste autoverzekering

Je kan er best meteen na het inschrijven van je nieuwe auto voor kiezen om de beste autoverzekering af te sluiten, maar wie zegt dat die verzekering ook na enkele jaren nog altijd de beste keuze is? Precies, helemaal niemand. Dat is namelijk het gevolg van het feit dat heel wat verschillende zaken kunnen veranderen in een paar jaar. Denk hierbij concreet aan de volgende:

  1. Je rijgedrag en dan vooral je hoeveelheid kilometers kan veranderen; 

  2. De waarde van je voertuig gaat er uiteraard op achteruit; 

Wanneer één of mogelijks zelfs allebei de hierboven aangehaalde factoren van toepassing zijn op jouw situatie zal je tot de vaststelling komen dat het mogelijks tijd is geworden om te kiezen voor het afsluiten van een andere verzekering voor je auto. Hou hier dus bij voorkeur steeds rekening mee.

Bezoek onze website voor meer informatie.