0rk.nl
Image default
Zorg

Is uw kind veilig in de kinderopvang?

Uw kindje voor het eerst naar de kinderopvang

Vind u het ook zo spannend? uw kindje gaat voor het eerst naar de kinderopvang. Maar is dat wel zo veilig en vertrouwd voor u? En zijn hier ook regels voor?

Controles

In Nederland is het zo dat de naleving van de regels word gecontroleerd door de plaatselijke GGD. Zij kunnen op een onverwacht moment langs komen op de locatie van de opvang.  Er wordt dan gekeken of er nog steeds wordt voldaan aan alle veiligheids en hygiene eisen. Ook word er er gekeken of het aantal kinderen overeen komt met het aantal medewerkers.

Kinderdagverblijf

Voordat een locatie kan openen wordt er eerst een risico inventarisatie gedaan, deze is ook altijd aanwezig op de locatie. Op een kinderdagverblijf zullen de kinderen ook vaak de schoenen uit moeten omdat het leven van deze kleintjes zich nog vaak op de grond afspeelt. Bij een kinderdagverblijf zijn er ook altijd meerdere medewerkers aanwezig die de opvang doen. Zo kan er altijd goed op uw kind gepast worden. Het personeel dient in het bezit te zijn van de juiste diplomas en in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en een EHBO voor kinderen diploma.

 

Gastouderopvang

Bij een gastouderopvang zal er voor het begin van de opvang ook eerst een risico inventarisatie gemaakt worden door een gastouderbureau. Bij deze vorm van opvang heeft het gastouderbureau ook nog eens een controlerende functie. Natuurlijk worden deze locaties ook nog steeds gecontroleerd door de GGD en wordt er gekeken of ook hier aan alle veiligheids en hygiene eisen wordt voldaan. De gastouder dient in het bezit te zijn van een SPW3 Diploma of een juist certificaat om het gastouderschap te mogen uitvoeren. Ook moet de gastouder in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en een EHBO voor kinderen diploma.

Conclusie

Zo ziet u dat er bij iedere vorm van kinderopvang wel aan eisen voldaan moet worden en het personeel geschoold moet zijn. U kunt dus gerust zijn over de veiligheid en hygiene bij de opvang. Nu zal het enkel nog voor u even wennen zijn om uw kindje bij de opvang achter te laten.