0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het kiezen van tegels

Veel mensen komen er al snel achter dat ze tegels in hun tuin hebben liggen, maar komen dat voor de maar al te bekende vraag te staan: welke tegel past het beste? Dit is een lastige vraag, aangezien er vele soorten en maten tegels zijn om uit te kiezen. Om die keuze iets gemakkelijker te maken, hebben wij hier voor jou een aantal tips op een rijtje gezet zodat je de juiste tegels uit zult kiezen. 

Waarvoor zijn de tegels bedoeld?

Voordat je jouw tegels uitkiest, moet je er goed over nadenken waarvoor de tegels bedoeld zijn. Worden het tegels voor een oprit waar elke dag een auto overheen rijdt of plaats je de tegels in een pad om het huis heen? Zijn de tegels bedoeld voor het terras waar je in de zomer op barbecuet of liggen de tegels om een zwembad heen. Al deze toepassingen vragen om verschillende tegels. Zo gebruik je bij een oprit ruwere tegels dan om een zwembad, die vaak veel gladder zijn. Daarnaast moet je je afvragen om je de kleur van het huis en eventuele andere eerder gelegde tegels invloed hebben op de nieuwe tegels. Zo kan het mooi zijn om een mooi contrast te maken met het huis, of juist voor dezelfde kleur te kiezen.

Welke stijl past het beste bij jouw tuin? 

Iedere tuin is verschillend en dat geldt ook voor elke tegel. De ene tegel is modern en ideaal voor de strakke moderne tuin. Andere tegels zijn rustieker en passen beter bij oudere huizen met tuinen vol bloemen en planten. Ook zit er een duidelijk verschil in de stijl stenen rondom een zwembad of die van een terras. Tegels die rondom een zwembad liggen zijn vaak glad en hebben een modern uiterlijk. Hierdoor zul je je niet gemakkelijk verwonden aan een uitstekend stukje rand. Vloertegels zijn vaak ruwer en kunnen vele verschillende uiterlijke kenmerken hebben, zoals klein en kleurrijk of groot en gemakkelijk. Ook hierbij moet je nadenken over welk “thema” je tuin heeft en welke tegel hier dus het best bij past. 

Welke eigenschappen zijn voor jou het meest belangrijk. 

Een tegel kan vele verschillende eigenschappen hebben. Denk hierbij aan hoe gemakkelijk een tegel schoon te maken is, de vorst- en krasbestendigheid, het gewicht, de kleurvastheid, gladheid en natuurlijk de prijs. Ondanks dat de meeste mensen voornamelijk deze laatste eigenschap belangrijk vinden, is het ook verstandig om na te denken over de eerdere eisen. Wanneer het ‘s winters vriest wil je immers niet dat de tegels barsten en dat geldt ook voor het verkleuren van de tegels in de zomer. Bovendien zijn de gladheid en porositeit zeer belangrijke eigenschappen als je kijkt naar tegels die bij of vlak in de buurt van water geplaatst moeten worden. 

Met deze tips zal het wellicht gemakkelijker worden om de juiste tegel(s) te kiezen voor jouw tuin. Mocht dit alsnog een lastige opgave blijken, dan kun je altijd contact opnemen met onze werknemers, die je advies kunnen geven wat betreft de tegelkeuze. 

https://www.detegelboutique.nl/