0rk.nl
Image default
Financieel

Persoonlijke lening

 

De persoonlijke lening is in Nederland erg populair. Dat komt doordat je met zo’n lening veel duidelijkheid krijgt over de toekomst en hoogte van de aflossingen. Met zo’n lening weet je al voordat je het geld hebt geleend wat er moet worden afbetaald. Je hebt bovendien de vrijheid om te kiezen uit de lengte van de looptijd. Die is minimaal 12 maanden en maximaal 180 maanden. Tussentijds aflossen is wel mogelijk, maar wordt door de kredietverstrekker ontmoedigd met boetes. Bij persoonlijke leningen is het niet toegestaan om reeds afgeloste bedragen opnieuw te lenen. Bij een doorlopend krediet kan dat wel.

 

Samenspel van aflossing, looptijd en geleend bedrag

Doordat er bij persoonlijke leningen heel veel vrijheid is in de hoogte van het bedrag dat kan worden geleend en de looptijd, kun je kiezen voor een maandelijkse aflossing die past bij jouw financiële situatie. Hoeveel rente je betaalt verschilt per situatie. Wie veel geld leent betaalt een lager rentepercentage. Ook als je ervoor kiest om de lening heel snel af te lossen wordt een lager rentepercentage betaald. Tegelijk is die grote keuzevrijheid ook een valkuil. Want je kunt in principe veel geld lenen en die verspreid over een lange looptijd aflossen. Maar dan betaal je wel een behoorlijk veel rente.

Weinig flexibiliteit

De mogelijkheden bij het aanvragen van een persoonlijke lening zijn erg flexibel, maar dat is niet het geval als de lening eenmaal is verstrekt. De kredietverstrekker bepaalt op welke dag van de maand er moet worden afgelost. Het is niet mogelijk om tussentijds de lening met een nieuw bedrag te verhogen, dus om extra geld te lenen. Als je dat wilt moet je een nieuwe lening afsluiten. Zoals gezegd wordt versneld aflossen ontmoedigd met boetes, omdat de kredietverstrekker dan inkomsten uit rente misloopt.

 

Geschikt voor vele doeleinden

Een persoonlijke lening is zo populair vanwege de duidelijkheid over de financiële consequenties. Daarom wordt deze lening vaak gebruikt voor grote aanschaffen, zoals een auto of een caravan. Ook voor leningen van een groter bedrag kan deze lening worden ingezet, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren. Je kunt dan kiezen voor een looptijd van 180 maanden om de maandlasten te drukken.

 

Meer weten? Kijk eens op Findio.nl