0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Pergola met doek

Wanneer je aan het oriënteren bent voor een pergola, dan zal je misschien verbaasd zijn om te horen dat deze niet echt veel schaduw bieden. Beschermen tegen de regen doen ze al helemaal niet. Pergola’s zijn ontworpen met een open bovenkant om licht door te laten. In sommige gevallen wordt dit extra licht een probleem. Bijvoorbeeld op de warme dagen, wanneer de zon volop op je terras schijnt. Waarom bestaan pergola’s dan eigenlijk? Om hier een antwoord op te geven gaan we in dit artikel een stuk terug de geschiedenis in. Daarnaast laten wij van ZONZ Sunsails je ook zien hoe de combinatie van een pergola met doek er voor zorgt dat je tóch van de schaduw kunt genieten. 

 

Wat is een pergola?

Allereerst is het belangrijk om deze vraag te beantwoorden. Een pergola, ook wel een prieel genoemd, is een constructie van palen met daarbovenop dwarsbalken. Het kan een uitbreiding zijn van bijvoorbeeld een gebouw, maar ook een losstaand frame. In Italië zien we pergola’s vaak terugkomen, waar ze gebruikt worden om prachtige wijnstokken aan te hangen. Dit is ook precies de reden waarvoor ze ontworpen zijn. Een pergola lijkt in eerste instantie misschien op een veranda, maar is niet hetzelfde. Waar een veranda altijd vastgemaakt moet worden aan bijvoorbeeld een huis, kan een pergola ook vrij staan in een open ruimte. Op deze manier kun je midden in de tuin een terras maken. 

 

Wat is de geschiedenis van de pergola?

Het woord pergola komt van het Latijnse woord ‘pergula’, wat ‘uitstekende dakrand’ betekent. In de geschiedenis zien we de pergola voor het eerst terugkomen in de Egyptische oudheid, waar de constructie gebouwd werd om de brandende zon te ontvluchten. Dit werd gedaan door verschillende materialen boven op de pergola te leggen als afdekking. Decennia later zien we de pergola in Italiaanse context terugkomen. Het is de 17e eeuw en rijke Romeinen gebruiken de pergola om wijnstokken tegenaan te laten groeien. In de 18e en 19e eeuw raakte de Pergola’s uit de mode, omdat de natuurlijke tuinier stijl in de rage werd. Inmiddels is de pergola weer volop in de mode en zien we ze terug in veel tuinen. 

 

Hoe combineer ik een pergola met doek?

In de inleiding gaven we het al aan: een pergola op zichzelf biedt weinig tot geen schaduw. Gelukkig is dit prima op te lossen. Een harmonicadoek is een schaduwdoek die boven op de pergola gemonteerd kan worden. Deze schuift over stalen kabels, waardoor je zelf kunt kiezen wanneer je in de zon of in de schaduw wilt zitten. Wanneer de zon te warm wordt trek je het doek gemakkelijk open. Wil je weer wat meer licht op je terras? Dan schuif je het doek ook zo weer weg. Dankzij deze techniek verschilt een harmonicadoek van een standaard schaduwdoek. Je hoeft het doek namelijk niet op te bergen wanneer je deze niet gebruikt. Bij ZONZ kun je kiezen voor een doek in verschillende kleuren en lengtes.