0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Met plakfolie je Ikea kastjes pimpen

Als je het over meubels hebt is de Ikea wel één van de meest bekende woonwinkels van Nederland. Geen meubelzaak is zo uitgebreid en heeft zoveel te bieden voor het interieur van je woning. Vaak zijn de meubels van Ikea verkrijgbaar in een drietal uitvoeringen: zwart, wit of met eiken effect. Dit zijn vaak ook de meest favoriete kleuren van mensen. Maar stel dat je je Ikea meubel al 5 jaar in je huis hebt staan en je een beetje op de kleur uitgekeken bent. Wat doe je dan?

Je meubels binnen 5 jaar al van de hand doen is eigenlijk zonde. Meestal zijn ze nog in goede staat en brengen ze op Marktplaats ook vrijwel niets meer op. Wij hebben de oplossing voor je, en deze ligt binnen bijna binnen handbereik…

 

 

Met plakfolie je Ikea kastjes pimpen

De oplossing is heel eenvoudig en kost slechts een fractie van de aankoop van een nieuw kastje. Je kunt dit soort kasten namelijk heel goed een make-over geven met behulp van plakfolie! Plakfolie kun je een klein beetje vergelijken met behang. Het grote verschil is echter dat plakfolie al een kleeflaag aan de achterzijde heeft zitten en behang dat niet heeft. Een ander groot verschil is dat muurbehang van een soort papier is gemaakt en plakfolie van plastic is gemaakt. Het is dan ook veel sterker dan behang en is ook bestand tegen water of iets dergelijks.

Een ander woord voor plakfolie is plakplastic. Mensen gebruiken beide woorden, maar hebben het in dit geval over exact hetzelfde product. Plakplastic is verkrijgbaar met allerlei printjes. Zo kun je kiezen uit een tiental houtprintjes, effen kleurtjes, barokke prints met oude ornamenten, leuke bloemenprints en marmeren afbeeldingen.  Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een folie met spiegel effect en er staan zelfs folies met een rvs, metaal, koper of brons tintje.

Ikea kasten zoals de Kallax open kast, de moderne pax kasten, de bror de eket, de lilangen en de godmorgon zijn kasten met een prima ondergrond voor zelfklevende folie. Ben je dus uitgekeken op deze kastjes? Doe ze dan niet weg, maar pimp ze zelf met één van de vele leuke decoratiefolies voor meubels.

 

Hoe ga je te werk?

Om te beginnen moet je natuurlijk de vlakken op meten die je wilt gaan beplakken. Wil je alleen bepaalde delen van je kast beplakken? Of kies je voor een totale make-over? Bereken hoeveel kleeffolie je ongeveer denkt nodig te hebben. En ga dan naar een site waar ze folie verkopen. De meest bekende is denk ik Plakfoliewebshop.nl. Je ziet dat je daar ontzettend veel keus hebt. Ook kun je daar gemakkelijk een proefstukje aanvragen. Ik raad je aan om dat altijd te doen. Want zo weet je in ieder geval zeker dat de kleur en de print ook geheel aan je verwachtingen voldoet. Als dat zo is, kun je een groter stuk bestellen. Zodra je je bestelling ontvangen hebt, kun je met je project beginnen. Zorg nu eerst dat je de vlakken van je kastjes die je wilt gaan beplakken schoon is. Dus er mag geen stof meer op zitten en geen vette vingers, want dat zijn allemaal dingen waardoor folie minder goed zou kunnen blijven hechten. Ga dus ook even grondig met een sopje te werk. Daarna teken je de stukken af die je nodig hebt en knip je ze uit. Eenmaal uitgeknipt haal je aan de achterkant het papieren schutvel eraf en plak je het kleeffolie zo netjes mogelijk op je meubel. Begin bovenaan in een hoekje en laat het folie langzaam op het meubel zakken. Tegelijkertijd ga je met een rakeltje, dat is een soort kaartje vergelijkbaar met bv een creditkaart, voorzichtig het folie glad strijken zodat er geen lelijke luchtbelletjes in komen of andere oneffenheidjes. Als het stuk er netjes op zit ben je klaar en kun je met het volgende stuk aan de gang.

Je zult zien dat het best een intensief maar ontzettende leuke klus is. En zo heb je voor relatief weinig geld weer compleet nieuwe meubels in je huis staan!

Related posts

Jungle Kunsthaag fraai in interieur en exterieur

De trend: vintage lampen

Mobiele airco huren