Met kunstaas de polder in

Al enkele jaren woon ik in de polder, maar heb de sloten hier nog weinig uitgeprobeerd. De sloten zijn ondiep met een maximale diepte van 1 meter en grotendeels niet dieper dan 50cm. In de zomer heb ik vaak langs deze sloten gefietst en gehoopt op het zien van de nodige vis. Met uitzondering van enkele brasems en de vele witvis bleef het verder rustig. Geen echte grote karper en het lijkt ook te ontbreken aan roofvis. 

In de herfst kom ik echter steeds vaker niet één maar meerdere roofvissers tegen. Met kunstaas wordt vakkundig alle kanten van het slotensysteem uitgevist en blijkbaar ook gevangen. Tegen alle verwachtingen in blijkt de roofvis toch goed aanwezig in de vorm van mooie snoeken. Op een of andere manier is het niet gelukt om ze goed te spotten, maar liggen goed verborgen in de vele waterplanten te wachten op de prooivis. Met deze ervaring wordt het zelf eens tijd om het te proberen. 

In de tacklebox met kunstaas heb ik voornamelijk kunstaas dat meer dan 1 meter diep gaat. Dat wordt serven naar de online hengelsport winkel om nieuw kunstaas in te slaan. Snel vind ik enkel licht zinkende jerkbaits en pluggen van Hesters en Abu Garcia. Daar zou het mee moeten gaan lukken. Nu wachten op een dag met lichte wind en bewolking. Deze weersomstandigheden geven me extra vertrouwen om op roofvis te jagen. Of dit weer nu echt meer vis vangt blijft gissen, maar vertrouwen in het kunnen vangen is belangrijk om met veel plezier aan de waterkant te blijven staan werpen. 

De dag start bij het gemaal. Hier is het net dieper dan de rest van wetering. Het wateroppervlakte wordt hier vaak geroerd door de aanwezigheid van witvis. Daarmee ook een goede plaats voor een snoek. Na 10 keer werpen lijkt het doods, totdat ik denk vast te zitten aan een rietstengel. Na een paar seconden begint de rietkraag echter te zwemmen en blijkt er toch echt een snoek gehapt te hebben. Met een lengte van net in de 60cm een leuk begin. Na deze vangst probeer ik deze rietkraag nog eens en nu op bijna exact dezelfde plaats pakt weer een snoek het kunstaas. Ook deze snoek is net in de 60cm. Je zou bijna denken dat het om dezelfde snoek gaat, maar een beschadiging op de flank van de eerste snoek ontbreekt op deze. Lekker begin! Nu de rest van de wateringen en zijsloten ook maar eens uitproberen. Kijken wat dit zal opbrengen. 

https://www.sportvisgigant.nl/