0rk.nl
Image default
Internet

Lamp ophangen in 4 stappen

Een lamp ophangen is niet zo moeilijk. Toch voordat we verder gaan wijzen wij je erop dat het werken met elektriciteit aan risico’s is verbonden. Schakel bij twijfel dus altijd een gediplomeerd elektricien in. Stroom ruik je niet, zie je niet en proef je niet. Zodra je stroom voelt is het laat. Neem dus geen onnodig risico.

Stap 1: Waar komt je plafondlamp buiten te hangen?

 

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om de positie van de plafondlamp buiten goed te bepalen. Kijk bijvoorbeeld naar de locatie van de aansluitingen. Bepaal ook of je geen last krijgt van de lamp. In een kelder kun je bijvoorbeeld beter een kelder verlichting led toepassen. Deze zijn vaak veel feller en omdat een kelder verlichting led geen warmte produceert is dat voor een kelder perfect.

Stap 2: bepaal je juiste fitting voor je lamp

 

Plafondlampen komen vaak met verschillende soorten fittingen. Een fitting voor een normale gloeilamp kennen we in twee varianten De smalle E10 of de brede versie E27. Een ledlamp komt in tientallen verschillende soorten fittingen. De meest voorkomende fitting voor een buitenlamp is GU10. Deze bestaat uit een tweetal pinnen die je als een bajonetsluiting in de fitting moet draaien.

Stap 3: Schakel de stroomtoevoer uit

 

In de meterkast kun je vrij eenvoudig de stroom uitschakelen. Schakel de stroom niet uit bij de lichtschakelaar. Pas zodra de zekering is uitgeschakeld kun je veilig werken. Geef ook aan dat je met de elektriciteit bezig bent. Voorkom dat huisgenoten de schakelaar toch omzetten.

Stap 4: Plafondlamp ophangen

 

Pas als je er absoluut zeker van bent dat er geen stroom meer door de kabel loopt, draai je de schroefverbindingen van het kroonsteentje of de lasdopjes los. Verwijder de oude lamp.

Sluit nu de nieuwe plafondlamp aan. Blijf kleurvast bij het aansluiten van de kabels: zwart op zwart, rood op rood en geel-groen op geel-groen. In plaats van rood en zwart kunnen de kleuren van de nieuwe lamp ook bruin en blauw zijn. Verbind in dit geval bruin met zwart en blauw met rood. Bruin of zwart is de “aardingskleur” voor de retourleiding. De stroom voerende lijnen zijn rood en blauw. Het beschermingscontact is groen-geel. Als de plafondlamp er een heeft, gebruik deze dan in ieder geval.

https://alleslicht.nl