0rk.nl
Image default
Relatie

Laatste ontwikkelingen rondom scheidingen in Nederland

Een scheiding. Je gaat er van te voren nooit vanuit dat het gebeurt, want het is niet iets dat je plant. Ook in Nederland gebeurt het vaak en je staat er nooit bij stil, maar toch zien we dat hier verandering in begint te komen. 

Afname 

Je zou het misschien niet zeggen, maar het aantal echtscheidingen is al zeven jaar lang aan het aflopen. Steeds meer koppels kiezen ervoor om meteen te gaan samenwonen en zodra er kinderen zijn, wordt er pas aan het huwelijk gedacht. De meeste scheidingen gebeuren tegenwoordig zodra er een kind in het gezin is. In 2021 eindigden 25,6 duizend huwelijken in een echtscheiding. Dat zijn minder dan 8 echtscheidingen per duizend echtparen. Dit getal is sinds 1980 niet meer zo laag geweest als nu en daar mogen we dus trots op zijn. In 2014 strandden helaas nog 10,4 op de duizend huwelijken. Sindsdien neemt het aandeel echtscheidingen ieder jaar gelukkig steeds meer af.

Reden 

Zoals al eerder benoemt, trouwen koppels simpelweg minder snel en dat is dus een grote reden. Jongeren tegenwoordig zien het niet meer als een grote prioriteit. Zij wonen vaker ongehuwd samen of kiezen voor een soort geregistreerd partnerschap. Hierdoor bestaat de groep echtparen voor een steeds groter deel uit stellen die al decennialang getrouwd zijn. Dat drukt het echtscheidings getal, omdat echtparen die een langere bij elkaar zijn minder vaak scheiden. Een andere reden is dat de stellen die wel nog trouwen, een stuk sterker in hun huwelijk staan. De koppels zijn tegenwoordig een stuk ouder zodra ze trouwen en dus ook volwassener en zeker van de keuze. 

Toch scheiden

Kinderen zijn al even onder de aandacht gebracht. De scheidingen die nu toch plaatsvinden, komen vaak pas nadat er een kind is. Bij ouders die vooral een pasgeboren kind hebben, neemt het aantal scheidingen nog toe. Van de ouderparen die onder andere in 2013 een kind kregen en op dat moment onder één dak woonden, was ruim 11 procent binnen zes jaar uit elkaar. Dat zijn de eerste cruciale jaren van het kind. Van de ouders die in 1998 een kind kregen was dit nog bijna 9 procent. Je kan dus wel zien wat een groot verschil dit is. En ook in 2022 is het nog steeds hetzelfde geval. 

Het is fijn om te zien dat het aantal echtscheidingen de afgelopen jaren daalt en dat ook nu nog steeds zo voortzet. Natuurlijk is het aan de andere kant ook niet fijn om te zien, dat het de kinderen zijn die moeten lijden, mochten ouders toch wel deze beslissing nemen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hulp te krijgen en er samen of alleen doorheen te komen. Denk bijvoorbeeld aan Mediation in Utrecht. Daarmee kan je met goede voorwaarden uit elkaar gaan.

 

https://scheideninutrecht.nl/