Kun je alle pannen voor inductie gebruiken?

Er is een trend om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Dat betekent ook het gebruik van gas voor het koken. Ook om die reden stappen steeds meer mensen over op elektrisch koken. Een manier is inductiekoken. Daarover gaat dit artikel. Hoe werkt dat precies, wat zijn de voor- en nadelen, en welke pannen kunnen voor inductie worden gebruikt.

Hoe werkt een inductiekookplaat

In een inductiekookplaat bevindt zich een elektrische spoel. Door een omzetting van de netspanning wordt die geschikt gemaakt om in de spoel een oscillerend verticaal magnetisch veld op te wekken. Als je op de plaat kookpannen zet, dan wekt dat magnetisch veld een wervelstroom daarin op, die door de weerstand van de pannen wordt omgezet in warmte. De kookplaat wordt daardoor ook warm, maar dus niet omgekeerd.

Voor- en nadelen

Enige voor- en nadelen van een inductiekookplaat zijn de volgende.

Enige voordelen:

  • Zuinig met energie.
  • Warmt snel op en afkoeling neemt ook weinig tijd.
  • De warmte wordt in de pan gegenereerd.
  • Alleen als er een pan opstaat, werkt die kookzone.
  • Gemakkelijk te reinigen.

Enige nadelen:

  • Zijn niet goedkoop in de aanschaf.
  • Niet alle soorten pannen zijn ervoor geschikt.
  • Er kan een risico voor pacemakerdragers bestaan.

Welke pannen zijn geschikt

Het is goed om voor de aanschaf van een inductiekookplaat na te gaan welke pannen voor inductie geschikt zijn. Welke soorten pannen zijn dat en zijn je huidige pannen geschikt. Een kookpan dient ferromagnetisch materiaal te bevatten, opdat de pan opwarmt. Als je sowieso een inductiekookplaat wilt, dan kan je je huidige pannen simpelweg uitproberen en kijken of die warm worden.

https://pannenreus.nl/