0rk.nl
Image default
Electronica en Computers

Je auto opladen als thuisbatterij? Zo doe je dat

Stel je eens voor dat je de energie die opgeslagen zit in je elektrische auto kan gebruiken als thuisbatterij. Dat klinkt toch fantastisch? Het goede nieuws is dat het mogelijk is. Als je weet hoe je dit moet doen, kan je tijd, geld en energie besparen. In dit artikel gaan we bespreken hoe je je auto kan gebruiken als thuisbatterij en wat de voordelen ervan zijn.

De techniek erachter

Voordat we in de details duiken, is het belangrijk om te weten dat niet alle elektrische auto’s in staat zijn om energie terug te leveren aan huis. Alleen auto’s die zijn uitgerust met Vehicle to Grid (V2G) technologie kunnen dit doen. Met V2G kan je de energie die opgeslagen zit in de batterij van de auto gebruiken om je huis van stroom te voorzien als er stroomuitval is, of om de energie op te slaan voor later gebruik. Bovendien kan je met V2G technologie je auto opladen met het goedkopere nachttarief, en de energie overdag terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Als je een auto hebt met V2G technologie, heb je ook een V2G-laadpaal nodig. Dit is een bidirectionele laadpaal die stroom heen en weer kan sturen tussen je auto en het elektriciteitsnet. Je moet zorgen dat je V2G-laadpaal compatibel is met je auto voordat je het systeem kunt installeren. Als je nog geen V2G-laadpaal hebt, kan je die kopen bij verschillende fabrikanten en leveranciers op de markt.

Als je het V2G-systeem hebt geïnstalleerd, is het belangrijk om de instellingen te optimaliseren voor je stroomgebruik. Sommige laadpalen hebben een functie waarmee je kan aangeven wanneer je auto de energie moet leveren. Stel deze in op momenten dat je verwacht veel energie te gebruiken in huis. Je kan er ook voor kiezen om de energie die in je auto is opgeslagen te gebruiken voor de energie die nodig is om je auto op te laden, in plaats van deze uit het net te halen. Hiermee kan je je jaarlijkse energiekosten verlagen.

Houd er rekening mee dat er een beperking is aan de hoeveelheid energie die je auto kan leveren. Dit betekent dat je niet op elk moment volledig afhankelijk kan zijn van je auto als energiebron. Dit zorgt er ook voor dat de kostenbesparing wellicht niet zo groot is als je had gedacht.

Tot slot

Het gebruiken van je auto als thuisbatterij kan een slimme manier zijn om energie te besparen en geld te besparen op je energierekening. Maar voordat je dit doet, zorg ervoor dat je auto beschikt over V2G technologie en een compatibele V2G-laadpaal. Optimaliseer vervolgens de instellingen voor je stroomgebruik om de beste resultaten te behalen. Onthoud dat er beperkingen zijn aan de hoeveelheid energie die je auto kan leveren, maar dit kan nog steeds een waardevolle toevoeging zijn aan je duurzame levensstijl.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Accu Machine.

https://www.accu-machine.nl/