0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Jaarrekening opstellen en verzenden in sbr

De overheid is al jaren bezig om een standaard systeem te ontwikkelen voor het ontvangen en verwerken van rapporten. We leven in een digitale tijdperk en het delen van informatie moet dan ook digitaal makkelijk kunnen. Dit is dan ook de insteek van jaarrekening sbr. De overheid wil namelijk van sbr de standaard maken. Nu zijn al bedrijven verplicht tot het aanleveren van diverse financiële rapporten in sbr.

Waarom sbr?

Met sbr wil de overheid tijd gaan besparen. Alles alle rapporten op dezelfde manier en op dezelfde systeem binnenkomen, gaat het sneller. Als rapporten verzonden worden komen ze gelijk aan, omdat ze over het internet gestuurd worden. De rapporten zijn ook meteen in te zien in sbr. Bovendien als jaarrekening sbr word onderschept kan een derde partij het niet lezen. De versleuteling vindt plaats bij het verzenen en pas bij de ontvanger word die informatie weer weergeven in gewone taal en is het leesbaar.

XBRL

Deze versleuteling is ontwikkeld door een bedrijf zonder winst oogmerk om het delen van financiële informatie over het internet veilig te maken. Vanuit xbrl wat de taal is werd sbr ontwikkeld en sbr is wat we in Nederland gebruiken voor het aanleveren van jaarrekening sbr.

https://www.belastingdienst.nl/