0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Isolatiewaarde en bescherming van deuren

Bij het kopen van binnendeuren, is de praktische kant net zo goed het overwegen waard als de uiterlijke kenmerken. Is de binnendeur de afsluiting naar je garage bijvoorbeeld, dan is het belangrijk dat de isolatiewaarde hoog is. Op deze manier hoef je geen extra warmte te verspillen en maak je ook geen onnodige energiekosten.

Glazen deuren zijn bijvoorbeeld niet aan te raden tussen een verwarmde en niet verwarmde ruimte. Een tochtstrip is handig voor deuren die warmteverlies veroorzaken. Kunststofdeuren of houten deuren maakt niet altijd een verschil in kwaliteit als het om de isolatie gaat.

De manier waarop de deur en het kozijn gemonteerd worden, is ook belangrijk voor de isolatie. Het plaatsen van isolatie deuren kan zowel in houtenkozijnen als stalenkozijnen als glasopeningen.

Geluidsisolatie

Zoek je een binnendeur die een stille ruimte af moet sluiten van een rumoerige ruimte? Dan zoek je een deur met een hoge geluidsisolatie. Deze deuren zijn erop afgestemd om geluid te dempen. Sommige binnendeuren kennen een honingraat kern. Deze zijn goedkoper, maar lager in isolatiewaarde.

Een deur met een tubespaan kern heeft een hogere isolatiewaarde, vanwege de luchtkanalen. Kieren kun je dichtmaken met deur strips of zelfklevend profielrubber.

De meeste deuren lekken geluid door een niet goed aansluitende dorpel. Een geluidsisolerende valdorpel kan de deur aan de onderkant dichtmaken en voorkomt ook tocht. Schuimrubber is esthetisch geen mooi materiaal, maar kan voor goede isolatie zorgen wanneer je kind van zijn kamer een studio wil maken.

Brandwerende binnendeuren

Wanneer je binnendeur ook moet beschermen tegen eventuele brandschade, kun je het beste een volspaan deur nemen. Dit soort deuren kunnen compartimenten in een gebouw laten ontstaan en veilige vluchtwegen. Deuren gevuld met brandwerend materiaal kunnen tot wel dertig, zestig of negentig minuten brandvertragend werken.

Let op de maten van een brandwerende deur, soms zijn deze dikker dan een gewone binnendeur. Soms zijn er bij brandwerende deuren wel glasopeningen mogelijk. Zorg ervoor dat de deur een Nederlands testcertificaat heeft of volgens Europese normen getest is, om zeker van je veiligheid te zijn.