0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Hoe zorg je voor je nieuwe grasland?

Het planten van graszoden is een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om het uiterlijk van je landschap nieuw leven in te blazen. Als je worstelt om een ​​gezond, volledig gazon met traditioneel zaad en kunstmest te laten groeien, zou ik zeker graszoden kopen. Niet te verwarren met kunstgras. Of u nu graszoden geplant hebt in uw landschap, of als u overweegt om het te planten, moet u deze tips volgen om er goed voor te zorgen.

Maai hoger

Onwetendheid kan u doen geloven dat het het beste is om uw graszoden tot op de grond te maaien, zodat u het niet zo vaak hoeft te maaien. Hoewel dit waar is – u hoeft het niet zo vaak te maaien – moeten graszoden hoger worden gemaaid dan de meeste andere grassoorten. Als u het te dicht bij de grond maait, wordt het vatbaarder voor stress, ziektes en plagen. Bovendien moedigt u door het maaien van uw graszoden aan om de wortels dieper in de grond te graven, waardoor een sterkere en meer veilige houvast ontstaat. Afhankelijk van het gras, zou je het ongeveer 5 tot 10 centimeter moeten kunnen maaien.

Bemest het

Net als traditionele grassen, hebben graszoden de juiste voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Hoewel de grond uw graszoden kan voorzien van de meeste van deze voedingsstoffen, is het raadzaam om een ​​bemesting te gebruiken om een ​​gezonde ontwikkeling aan te moedigen. Idealiter gezien gebruik je 1 tot 2 kilo aan stikstofrijke mest per 100 m2.

Onkruid verwijderen

Het is altijd een goed idee om onkruid te verwijderen na het planten van nieuw gras. Niet alleen zijn ze een doorn in het oog, maar onkruid zuigt ook waardevolle vocht en voedingsstoffen uit de bodem die anders door uw graszoden zouden kunnen worden gebruikt. Of het nu een enkele paardebloem is of een heel landschap van onkruid, verwijder alle ongewenste onkruid uit uw gazon. Ter bescherming van uw graszoden moet u het gebruik van chemische herbiciden vermijden. Gebruik in plaats daarvan een onkruidtrekker om ze met de hand te verwijderen. Vergeet niet om ook de wortels van het onkruid omhoog te trekken.

Geef genoeg water

Zorg er ten slotte voor dat uw graszoden voldoende water krijgen, vooral tijdens de eerste maand na het planten. De meeste experts raden aan om uw gazon in de vroege ochtenduren water te geven, omdat er minder water verdampt gedurende deze tijd.