0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Een gootsteenverstopping oplossen met deze tips

Er zijn van die vervelende klusjes in huis waar je je handen liever niet aan vuil maakt. En niet omdat de werkzaamheden zo arbeidsintensief zijn, maar omdat je niet weet hoe je het nou precies aan moet pakken. Een gootsteenverstopping is zo’n huishoudelijk klusje dat veel mensen nog wel eens hoofdpijn bezorgt. Je merkt het eigenlijk al wanneer het afwaswater langzamer wegloopt dan normaal. Eigenlijk moet er dan al actie worden ondernomen. Maar ook al zit de afvoer zó verstopt dat het water helemaal niet meer wegloopt, dan hebben wij van S.I. Installatiebedrijf Amsterdam handige tips om het probleem op te lossen.

Zuignap

Het eerste wat je kan proberen is het gebruiken van een plopper. Vrijwel iedereen heeft zo’n houten stok met rode rubberen zuignap in huis. Je laat de gootsteen vollopen met heet water, wat trouwens prima gaat bij een verstopte afvoer, om vervolgens de plopper over het afvoerputje te duwen en deze af te sluiten. Je beweegt de plopper heen en weer zodat het gecreëerde vacuüm ervoor zorgt dat de blokkade verdwijnt. Dit werkt vooral goed bij een beginnende verstopping omdat er dan nog ruimte is om de aangekoekte resten naar je toe te bewegen. 

Trekveer

Nog effectiever is het gebruik van een trekveer. Dit is een lang en flexibel, met een knijpbaar handvat, stuk staaldraad met aan het eind van de draad een grijper. Met de grijper kun je de aangekoekte prut in de leiding vastpakken en met een draaiende beweging naar je toe trekken. Dit vereist handigheid en wat ervaring zodat het even kan duren voordat je de klus geklaard hebt. Maar je kunt met een trekveer wel de verstoppingen te lijf gaan waar je zonder trekveer niet bij kunt. Ga niet te ruw te werk met de trekveer omdat je anders de afvoerleiding beschadigd en dan ben je verder van huis. 

Ontstoppingsmiddelen

Een gewone niet al te hardnekkige verstopping kun je bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals afwasmiddel, verse koffieprut, of soda met azijn en dit allemaal in combinatie met kokend water. In de supermarkt zijn er ook nog speciale ontstoppers te koop maar wees hiermee voorzichtig en hou dit spul buiten bereik van kinderen! 

Hulp van een loodgieter

Als je eigen verwoede pogingen geen vruchten afwerpen, dan kun je de hulp inroepen van loodgietersbedrijf Amsterdam. Deze professional kan de verstopping lokaliseren en weet wat hij in elke unieke situatie moet doen om de verstopping te verhelpen. Hij adviseert je tevens over de staat van je afvoer en kan desgewenst zorgen voor vernieuwing van de afvoerleidingen.  Voorkomen is beter dan genezen. Gooi na het koken zo min mogelijk vet of olie door de gootsteen. Je ontkomt er door het afwassen niet aan dat er etensresten en dergelijke in je afvoerleiding terechtkomen en dit kan gaan aankoeken. Het beste kun je een paar keer per week preventief je afvoerleiding doorspoelen met de eerdergenoemde mogelijkheden. Zeker wanneer je de gootsteen veel gebruikt. Op die manier voorkom je veel ergernis en hou je tijd over voor leukere dingen.

https://loodgietersbedrijf-amsterdam.nu/