0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Goud verkopen: 6 handige weetjes voor particulieren

Goud verkopen: 6 handige weetjes voor particulieren

Ken je dat? Ja ruimt de zolder op en plots duikt er een kleine schat op. In de vorm van een muntenboek, of een oude sieradenbox.

Misschien heb je iets geerft en moet de boedel worden getaxeerd. Is er sprake van sieraden, munten, baren, bestek? Noem het maar op, voor alles vind je een koper.

En zo zijn er ook de goudinkopers. Dit zijn bedrijven, die gespecialiseerd zijn op het gebied van goud, zilver en andere edelmetalen. Eigenlijk zijn het ‘gewoon’ goudhandelaren, met de uitzondering, dat er geen goud aan particulieren verkocht wordt. Er wordt alleen aangekocht.

In een later stadium wordt het verzamelde goud gesmolten en doorverkocht aan bijv. De industrie of aan kapitaalfonds.

Goud is schaars – en meer dan waardevast

Aangezien goud een schaars goed is en het ook noch eens als opslag van waarde geldt, zeker in roerige tijden, gaat de koers van goud al sinds lange tijd statig omhoog. Wat dat betreft zit je als verkoper van goud in een lastig parket: Wanneer is de tijd rijp, jouw goud te verkopen?

Het antwoord: Als je haast hebt, dan meteen. Zoniet, kun rustig een tijdje wachten tot de koers nog verder omhoog gaat. Uiteindelijk maakt het weinig uit wanneer je je goud verkoopt, de actuele koersprijs krijg heel zelden. En wel hierom:

Goudinkopers moeten ook wat verdienen

Bij Goudinkopers hheb je te maken met handelaren. Ze leven van de handel. En als deze niet profitabel is, dan heeft het weinig zin nietwaar? Dat is de voornaamste reden, dat je nooit de volle prijs voor jouw goud of zilver krijgt.

Andere redenen zijn de kosten voor de goudinkoper:

  • De taxatie: de goudinkoper investeerd tijd en materiaal om de waarde van jouw oude brosche of goudketting te bepalen. En dat is niet altijd even makkelijk. Veel oude sieraden bestaan uit verschillenden goudlegeringen, of er zijn (half)edelstenen in verwerkt. Dat heeft weer invloed op het gewicht. Er kommt dus het een en ander bij kijken bij de taxatie.
  • Andere kosten van de goudinkoper: Huur, personeelkosten enz. Een lopend bedrijf heeft kosten en deze moeten gedekt worden.
  • Smeltkosten: Het omsmelten van goud en zilver heeft ook een prijskaartje. Ook dit moet in de onderhandeling meegenomen worden.

Nu dat je begrijpt, hoe de goudhandlaar tikt kun je je voorstellingen over de waarde van jouw goud ook aanpassen. Echte tevredenheit hangt heel sterk af van jouw verwachtingspatroon.

De actuele goudkoers

De goudkoers weerspiegelt niet de precieze marktwaarde: De goudkoers gaat uit van schaarste, vraag en aanbod. Wereldwijd. Regionale verschillen worden niet meegenomen in deze koers.

Daarnaast is de goudkoers speculatief. Zoals ook de aandelenmarkt ist de goudmarkt heel emotioneel. Slechte berichten uit de wereldeconomie hebben vaak een directe invloed op de koers.

Dus eigenlijk is de goudkoers de verkeerde meetlat voor de particulier. Wel is de goedkoers handig als ongevere peiling. Dus als je bijv. Een baar van 10 gram goud hebt en de prijs per gram goud is €50 (stand Juni 2020), dan is jouw verkoopdoel € 500,-

En aangezien je nu weet dat je dit bedrag niet gaat halen (zie argumenten hierboven), zul jeje voorstellingen moeten aanpassen. Zege even met 10%. Dus als je dan 450,- voor jouw goudbaar geboden krijgt, mag je tevreden zijn.

Hoe gedraagt zich de goudinkoper?

Het gedrag van de goudkoper, de taxatie en de omgeving zeggen veel over de serieusheid van de goudkoper. De verkoop van bijv. erfstukken is vaak emotioniel geladen. Empathie is een hooggoed en een ervaren goedinkoper begrijpt dit. Wie zich prettig voelt (en dat geldt voor beide kanten van de handel), doet meestal ook goede zaken.

Wordt het goud naar een achterkamertje meegenomen ter taxatie, moeten er alarmbellen afgaan bij jou. Dit is helemaal niet nodig.

Hoeveel tijd wordt er genomen?

Zoals boven beschreven, is de tijd, die voor een taxatie genomen wordt van invloed op de geboden prijs. Tijd is geld. Zo simpel is het. Dus als een goudinkoper snel een blik werpt en iets aanbied, is het meestal foute boel. Een taxatie kost tijd, een beetje materiaal en een geschoold oog met ervaring.

Lees klantenmeningen

Natuurlijk zijn online klantenmeningen te vervalsen. Hoewel het steeds moeilijker wordt dit te doen. Daarnaast ist het strafbaar, dus de meeste goudinkopers zullen geen valse klantenmeningen publiceren.

Bij veel goede recensies kun je er vanuit gaan, dat de goudinkoper serieus is. Zo is deze goudinkoper in Den Haag waarschijnlijk een serieuze kandidaat voor een geslaagde handel.

Een faire prijs, waarmee jij en ook de handelaar kunnen leven. Dat is het doel van de Goudinkoop. Reken je niet te snel rijk, wees realistisch en wees vooral niet bang, een beetje te handelen.

 

https://www.degoudwaag.nl/inkoop-goud-den-haag/