Ga voor duurzame en kwalitatief goede kleding

Slow fashion is echt een mentaliteit. Voor de merken gaat het om het maken van kwaliteitsartikelen die gemaakt zijn om lang mee te gaan. Voor de consument gaat het om het kiezen van kwaliteitsartikelen in plaats van artikelen welke zo goedkoop mogelijk gemaakt zijn en bedoeld zijn om eenmalig gedragen te worden. Neem bijvoorbeeld het klassieke t-shirt. Je kunt slow fashion ondersteunen door te investeren in een goed gemaakt biologisch katoenen t-shirt dat bestand is tegen 100 wasbeurten en op meerdere manieren met meerdere stuks in je kast te dragen.

Of je kunt een t-shirt van €5 kopen dat misschien wel niet door 10 wasbeurten heen komt zonder te scheuren of te vervagen. Dit wil niet zeggen dat er aan kwaliteitsartikelen altijd een hoger prijskaartje hangt. Toch hebben ze vaak wel een hoger prijskaartje. En voor items die je steeds weer draagt – de klassieke witte tee, een trenchcoat, de perfecte jeans – is het niet de moeite waard om te investeren in een item dat je op de lange termijn zult hebben?

Als je je afvraagt hoe je kwaliteitsstukken moet spotten, dan zijn hier 2 tips.

Winkel Stevige Stoffen: Niet alle katoen, zijde, wol of linnen stoffen zijn hetzelfde. Als een merk stoffen gebruikt die zijn gemaakt door goedkopere productieprocessen, dan is dat te zien. Als een stof stevig is, zijn de vezels strak geweven. Dat betekent dat als je je hand achter een t-shirt legt, deze niet doorschijnend is. En, dat shirt zal veel beter bestand zijn tegen de slijtage van je dagelijkse wasbeurten van t-shirts dan een dun t-shirt.

Kijk naar goed naaiwerk: Je hoeft geen naai-expert te zijn om goed naaiwerk van slecht naaiwerk te zien. Een goede tip is om het voorwerp binnenstebuiten te keren en naar de naden te kijken. Zijn de naden netjes? Of zijn er losse draden waar de stof aan elkaar is genaaid? Wankelende lijnen of slordige naden, betekenen dat de kleding slecht gemaakt is en minder lang meegaat. Schone, rechte lijnen laten zien dat er zorg voor is gedragen dat het kledingstuk eeuwig meegaat.

Kies altijd voor eerlijke kleding die in goede omstandigheden is gemaakt en van biologisch katoen. Zelf kleding van hoge kwaliteit kopen tegen een goede prijs kan in de eerlijke kleding webshop van ADUH.