0rk.nl
Image default
Gezondheid

Allergie en bijbehorende producten

Bij een normale allergische reactie kan je wat roodheid en bultjes op de huid verwachten die jeuken. Dit is een milde variant, niet schadelijk maar wel zeer vervelend. Je lichaam kan dit wel opvangen mits je niet voor een te lange periode wordt blootgesteld aan hetgeen waar je allergisch voor bent. Vaak gaat het vanzelf over of is het op te lossen door een zalfje. 

Extreme allergische reactie

Bij een extreme allergische reactie wordt er te veel histamine in het lichaam aangemaakt. Hierdoor verlaagd de bloeddruk, kan je overgeven, flauwvallen, diarree krijgen, misselijk worden en je keel kan opzwellen. Dit kan ook leiden tot een shocktoestand die dus wordt veroorzaakt door je eigen lichaam, doordat het té hard vecht tegen de allergie. 

De EpiPen

Voor deze extreme gevallen is er de EpiPen. Dit is een automatische injectiespuit gevuld met adrenaline. De EpiPen is er puur voor de extreme vorm van een allergie. Adrenaline is een stof die je eigen lichaam ook aan kan maken bij angsten of stress. Het zorgt dat de aderen vernauwen en daardoor gaat de bloeddruk weer omhoog. 

EpiPen en allergie

Mensen die last hebben van de extreme vorm van allergie, worden geadviseerd om de EpiPen ten alle tijden bij zich te hebben. Ook is het verstandig dat de mensen om deze persoon heen, weten hoe ze de EpiPen moeten gebruiken in geval van nood. Helaas zijn er ook kinderen die constant een EpiPen binnen bereik moeten hebben. In zo’n geval zal ook je leerkracht van school moeten weten hoe deze te gebruiken en zeker ook wanneer je de EpiPen moet inzetten. 

Het gebruik

Het gebruik is op zich niet moeilijk. Draai de dop eraf en houdt de pen vast in de vuist. Plaats het zwarte uiteinde tegen een dik stuk van het been (dat kan zelfs door de broek heen), en druk de pen stevig aan. Het naaldje schiet er vanzelf uit met een hoorbare klik. Zorg dat u de pen 10 seconde op diezelfde plek vasthoudt zodat het product toegediend kan worden.  Schakel altijd een hulpverlener in. Ook als de situatie stabiel lijkt. Nazorg is altijd nodig omdat het lichaam een flinke strijd heeft geleverd. Maar ook omdat de adrenaline na een kwartier tot een half uur is uitgewerkt. Dus schakel altijd de huisarts in of bel desnoods 112. Dat geeft je ook de mogelijkheid om een nieuwe EpiPen te regelen want die kan je alleen maar verkrijgen door middel van een recept. 

https://medicijndokter.com