0rk.nl
Image default
Gezondheid

Een SOA krijgen: Wat nu?

Een SOA krijgen: Wat nu?

In dit artikel neem ik je mee in wat je het beste kunt doen wanneer je een SOA oploopt. Veel jongeren vrijen onveilig waardoor er veel SOA’s rondgaan onder deze groep mensen. Een SOA wordt veroorzaakt door een bacterie of virus en is altijd overdraagbaar. De bacterie of virus nestelt zich in verschillende lichaamsvloeistoffen. Dit zijn lichaamsvloeistoffen zoals sperma, bloed, voorvocht en/of vaginaal vocht. Wanneer twee personen onveilige geslachtsgemeenschap hebben kan deze SOA worden overgedragen aan de andere persoon.

De besmette lichaamsvloeistof komt tijdens de onveilige geslachtsgemeenschap in contact met ander slijmvlies. Daardoor kunnen virus-of bacteriedeeltjes daarin doordringen. Dit wordt een SOA genoemd, doordat ze vaak worden overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap. 

SOA wordt vooral verkregen door het hebben van geslachtsgemeenschap, maar waarom is dit zo? Dit komt doordat de huid van de mens dik genoeg is om de SOA tegen te houden. Hierdoor is het overdragen van een SOA eigenlijk alleen maar mogelijk door lichaamsdelen van de mens die bedekt zijn met slijmvlies. Dit slijmvlies is erg ontvankelijk voor het krijgen van een SOA doordat het dunner is dan normale huid.

Incubatietijd SOA

Wanneer je een onvelige geslachtsgemeenschap hebt gehad is er een periode waarin de SOA nog niet kan worden gedetecteerd. In deze periode zit de SOA wel in de persoon die deze heeft ontvangen na de onvelige geslachtsgemeenschap. Deze periode wordt de incubatietijd van een SOA genoemd. Iedere SOA heeft een eigen incubatietijd waardoor het soms moeilijk in te schatten is wanneer je een veilige test kan laten doen (of zelf kunt doen).

Als je een SOA hebt ontvangen na het hebben van onveilige geslachtsgemeenschap moet je de SOA test pas doen na de incubatietijd. Wanneer je dit voor het verstrijken van deze periode doet loop je het risico dat je wel een SOA hebt maar dat deze nog niet kan worden gevonden. Hierdoor krijg je de illusie dat je geen SOA hebt terwijl je dit in werkelijkheid wel hebt. Dit maakt dat je erg lang met de SOA kan rondlopen voordat je er iets aan doet. Hierdoor kunnen de consequenties van de SOA erger zijn dan nodig. De meeste SOA’s zijn vrij eenvoudig behandelbaar en wanneer er tijdig en adequaat op wordt gereageerd zijn de gevolgen te overzien.

Voor alle thuistesten die op een veilige, anonieme en eenvoudige manier kunnen worden afgenomen zou ik Testalize aanraden. Dit is een bedrijf die hierin is gespecialiseerd.

https://testalize.me