0rk.nl
Image default
Gezondheid

E-sigaretten, wat heb je eraan?

E sigaret levert nicotine aan de longen. Conventionele tabaksbevattende sigaretten doen dit ook, maar het is belangrijk dat ze ook verstoven deeltjes met kankerverwekkende stoffen, toxines en oxidatiemiddelen diep in de longen afgeven. Bovendien komt tabaksigaretrook vrij door de brandende sigaretpunt, waardoor gifstoffen in de atmosfeer komen (‘tweedehands roken’).

Hoe werkt de e sigaret?

Het bevat een batterij en om een ingebouwd verwarmingselement te activeren, drukt de gebruiker op een knop of inhaleert hij door het mondstuk. Het verwarmingselement verdampt dan “e-vloeistof”, opgeslagen in een reservoir of hervulbare patronen. De damp wordt in de longen ingeademd om nicotine af te geven en komt pas vrij in de omringende atmosfeer wanneer de gebruiker uitademt. De e-liquid bevat wisselende hoeveelheden nicotine, propyleenglycol of plantaardige glycerol, met of zonder smaakstoffen. Er zijn duizenden smaken beschikbaar en fruit, tabak en menthol of munt blijven het populairst.

Soorten e-sigaretten

Er zijn veel soorten e-sigaretten en de markt breidt uit. Het ontwerp van deze e-sigaretten is in de loop van de tijd aanzienlijk geëvolueerd, zoals blijkt uit hun verschillende generaties.

  • Apparaten van de eerste generatie zijn ontworpen om op conventionele tabakssigaretten te lijken en waren wegwerpbaar of oplaadbaar. Deze vroege apparaten waren niet effectief bij de afgifte van nicotine omdat de deeltjesgrootte niet diep in de longen kon doordringen.
  • ‘Tank’ modellen (vapenpennen) zijn oplaadbare e-sigaretten met een tank of reservoir voor de e-vloeistof. Ze kunnen een open tank zijn (e-vloeistof handmatig bijgevuld door de gebruiker) of een gesloten tank (kant-en-klare refi lls).
  • ‘Mods’ zijn aanpasbare apparaten waarmee gebruikers de spanning kunnen aanpassen. Met name het lopen bij hogere temperaturen verhoogt de nicotinetoediening en de hoeveelheid formaldehyde en andere gifstoffen die in de aerosol worden geproduceerd.
  • Apparaten van de nieuwere generatie zijn onder meer JUUL’s, dit zijn platte, rechthoekige draagbare e sigaret tenapparaten. JUUL-apparaten zijn ontworpen om eruit te zien als een computer-flashdrive. Ze hebben een ‘JUULpod’ (voorgevulde e-liquid-patroon, ongeveer 59 mg / ml nicotine per pad) en een apparaat met batterij en temperatuurregeling.

Kunnen e-sigaretten iemand helpen stoppen met roken

De meeste onderzoekers en deskundigen op het gebied van de volksgezondheid zijn het erover eens dat e-sigaretten en andere verdampingsmiddelen minder schadelijk zijn dan gerookte sigaretten, omdat ze geen tabak bevatten, wat de belangrijkste oorzaak is van de meeste negatieve gezondheidseffecten die verband houden met roken. Bij gebruik als een complete vervanging, in plaats van naast sigaretten, zijn ze een beter alternatief voor rokers die geen succes hebben gehad met medisch bewezen benaderingen.