0rk.nl
Image default
Dienstverlening

De wereld van de hypotheekacceptant

Stijgend aantal vacatures voor hypotheekacceptant

De afgelopen jaren is de vraag naar koopwoningen sterk gestegen. Dat leidde tot een hectische markt voor koopwoningen. Bekend zijn verhalen van huiseigenaren die ongevraagd een bod kregen op hun huis, aspirant kopers die onder grote druk werden gezet om snel te beslissen en huizen die voor een bedrag boven de vraagprijs werden verkocht. 

Grote aanjagers van dit proces zijn de lage hypotheekrente en een gebrek aan geschikte woningen. De hausse op de koopwoningenmarkt heeft ook effect op het werkaanbod bij hypotheekverstrekkers waar het aantal aanvragen fors is toegenomen. De gevolgen zijn zichtbaar op de diverse vacaturesites. Voor een sommige functies is het aantal vacatures explosief gestegen, waaronder de vacatures voor hypotheekacceptant.   

 

Wat doet een hypotheekacceptant?

Een hypotheekacceptant vervult voor een hypotheekverstrekker de rol van poortwachter. Alleen hypotheekaanvragen die voldoen aan de gestelde voorwaarden en normen worden door de acceptant goedgekeurd. Er rust dan ook een flinke verantwoordelijkheid op de schouders van hypotheekacceptanten. Gelukkig hoeven ze deze verantwoordelijkheid niet alleen te dragen. Aangezien het gebruikelijk is dat acceptanten in teams werken en elke hypotheekaanvraag door minimaal twee acceptanten worden bekeken voordat een eindoordeel wordt geveld. Dit vierogenprincipe is niet alleen ingegeven als een maatregel tegen samenspanning, maar ook ingegeven door de schier eindeloze lijst criteria waarop de gemiddelde hypotheekaanvraag wordt beoordeeld.

Daarnaast is het gebruikelijk dat bij onregelmatigheden de acceptant de hypotheekaanvraag niet direct afkeurt, maar eerst telefonisch contact opneemt met de hypotheekadviseur. In dat gesprek legt de acceptant uit om waarom de aanvraag wordt afgekeurd. Zo mogelijk doet de acceptant ook voorstellen om de aanvraag aan te passen, zodat deze uiteindelijk wel kan worden goedgekeurd.


 

Geen gortdroge theoreticus

Een hypotheekacceptant is dus geen gortdroge theoreticus die vanachter het bureau beslist over acceptatie of afwijzing van hypotheekaanvragen. Integendeel, om een goede hypotheekacceptant te zijn, moet je het werken in teams prettig vinden. Want samen verdeel je het werk en bewaak je de kwaliteit. Direct contact met aanvragers en daarbij uitleggen waaraan het schort in hun aanvraag is een van de hoofdonderdelen van je vak. Dit vereist goede communicatieve vaardigheden, naast analytische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel.

Herken je jezelf in deze omschrijving en heb je een financiële achtergrond? Laat jezelf informeren of reageer op de vacatures voor hypotheekacceptant.