0rk.nl
Image default
Eten en drinken

De verschillende soorten koffie

De laatste jaren is er veel veranderd op de koffiemarkt. Waar men 50 jaar geleden alleen maar een normaal bakkie pleur dronk, zijn er nu (voornamelijk te danken aan starbucks) talloze varianten te koop. Wat is nou wat? Wat is nu het verschil tussen een Latte Machiato en een Frappuchino? Wij hebben het onderzocht voor je.

Espresso

Espresso is een koffie met zeer weinig water. Hierdoor bevat deze koffie in verhouding twee keer zoveel caffeïne en is hij heel sterk. Deze koffie wordt veel genuttigd na het eten

Ristretto

De ristretto is koffievariant die twee keer zo sterk is dan espresso. Er wordt dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt maar slechts de helft water. Normaal gesproken wordt de ristretto sneller door de machine gehaald dan bij een espresso. Dit is in veel gelegenheden echter niet het gevalmaar als de originele methode wel wordt aangehouden, is de ristretto een zeer machtig bakje koffie..

Cappuccino

Waar komt cappuccino vandaan? Uw eerste gedachte zou waarschijnlijk, Italië zijn Het komt namelijk uit Oostenrijk! De cappuccino heette toen nog geee,cappuccino maar Kapuziner Kaffee. De Kapuziner Kaffee komt oorspronkelijk uit Wenen en het bestaat uit espresso, warme melk en natuurlijk melkschuim. Bij een cappuccino zijn alle drie de ingredienten evenredig verdeeld. Sommige mensen doen cacaopoeder of kaneel over de cappuccino, tot veel afgrijsen van bariasta’s. Dit is in de wereld van barista’s namelijk een keiharde nee, omdat dit het zo mooi opgeklopte schuim een stuk sneller doet verwdijnen. Cappuccino werd vroeger enkel gedronken in de ochtend door Italianen. Vandaag de dag wordt het overal en op ieder tijdstip gedronken.

Latte Machiatto

Een Latte Machiatto bestaat uit verschillende lagen melk en ook uit espresso. Deze artistieke koffie vergt enige ervaring om te maken. Tegenwoordig gaat deze vorm van koffie viral op internet, aangezien barista’s de melk zodanig inschenken dat ze figuren in de koffie kunnen maken. De verschillende laagjes worden gemaakt door eerst melkschuim in het glas te doen en daarna de koffie van versgemalen koffiebonen. De melk wordt er achter in gedaan door het zeer voorzichtig erin te schenken. Zo ontstaat er een koffie die bestaat uit verschillende lagen melk. De latte machiatto ziet er daardoor zeer aantrekkelijk uit.

Sommige mensen verwarren latte machiatto nog wel eens met een caffe latte, echter zit er wel degelijk verschil tussen de koffiesoorten. Bij een cafe latte wordt er veel meer melk gebruikt dan bij een latte machiatto. Bij een cafe latte wordt ook geen melkschuim bij geserveerd. In de Nederlandse volksmond staat een cafe latte ook wel bekend als een koffie verkeerd.