0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

De trend: vintage lampen

Antieke en vintage lampen bestrijken een breed spectrum, met inbegrip van bekende-stijlen en toonaangevende namen als Tiffany, Handel, en Aladdin. Waarden variëren sterk en reproducties zijn er in overvloed. Keus genoeg dus om je huis te decoreren met deze nieuwe trend. Hou je van een retro of vintage tutch in je interieur dan kan je naast je behang, meubilair en accessoires ook op zoek gaan naar betaalbare vintage lampen.

Eigenlijk kan je twee richtingen uit: ofwel ga je op zoek naar echte vintage uit de jaren 20 tot 70. Ofwel laat je je inspireren op hedendaagse verlichting met een retro-uitstraling.

De échte vintage lampen
Een Tiffany lamp is helemaal terug, en is genoemd naar de Art Nouveau ontwerper Louis Comfort Tiffany. De meest bekende zijn die met de kap in gebrandschilderd glas in lood. Tiffany lampen worden beschouwd als onderdeel van de beweging. Ze worden nog steeds nagemaakt, een origineel exemplaar is een hebbeding maar ook wel prijzig!

Dit geld ook voor een authentieke Handel lamp met de hand geschilderde natuurtaferelen in de lampenkap. Aladdin was dan weer een ​​petroleumlamp die licht produceerde door het verwarmen van een klein stukje stof, gedrenkt in een verscheidenheid van metaaloxiden. De mantel werd zo verhit en het magische withete licht verscheen. 

Tijdens de Victoriaanse periode waar iedereen verliefd werd op sierlijke uitvindingen, werden handgemaakte lampenkampen de focus van hun kunst. Volledig gevoerd, met een stalen frame bedekt met mooie stoffen zoals kant, zijde of fluweel invrouwelijke tinten. Onderaan werden fijne kralen of stoffen linten aangebracht. Deze modellen worden terug aangeboden al dan niet in een moderner jasje. 

Industriële lampen
Helemaal in en passend in een vintage of modern interieur zijn de industriële hang- en vloerlampen. Je kan ze upcyclen, maar men vraag ook hier een behoorlijk bedrag voor een authentieke fabrieks, trein- of scheepslamp. Je vindt uitgebreid aanbod in de betere interieurwinkels. Ze zijn stoer, sterk en klassevol en momenteel zijn stalen industrielampen helemaal trendy!

De vintagelook: upcyclen
Goedkoop en voor de creatieveling is het hergebruiken van oude huishoudartikelen in nieuwe verlichting. Snuister rond in je eigen huis, op rommelmarkten en ga zelf aan de slag met lege blikken, glazen bokalen, tuingereedschap, manden…en upcycle je vintage lamp tot een unieke eyecatcher! Kijk eens rond op internet voor praktische voorbeelden!

http://www.wonenonline.nl/interieur-inrichten/verlichting/trends-in-verlichting-directlampen.html

Related posts

Tiny house met grote raamoppervlakken – de voor en nadelen

Sanitair installeren: doe-het-zelf of uitbesteden?

Laat u niet vangen door een malafide slotenmaker