0rk.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

De gasvlam van een gasbrander: hoe werkt het nu?

De vlam van de gasbrander vormt de ultieme uitdaging: het mengen van gas en zuurstof in precies de juiste hoeveelheid komt neer op het creëren van verbranding, waardoor we gecontroleerde warmte krijgen met een minimum aan licht. Het eenvoudigste en meest effectieve voorbeeld hiervan is misschien wel de ouderwetse bunsenbrander.

Een mengsel van gas en lucht

Dit type brander mengt lucht en gas voordat het de vlam bereikt, wat resulteert in een zeer efficiënte vlam die intens brandt, maar dan wel met een schone, rookvrije vlam. De vorm en grootte van de brander zijn de twee factoren die de vlam precies daar plaatsen waar de directe warmte het meest nodig is.

Hoe werkt het dan in apparaten?

In een broodrooster of vleeskuiken wordt de benzinevlam bijvoorbeeld gericht op een gegoten keramisch of metalen scherm, dat wordt verhit tot een dieprode kleur en infrarode warmtestralen afgeeft die het gekookte voedsel binnendringen.

De laatste innovatie binnen de industrie, kan de high-input benzine brander zijn, die tweemaal de hoeveelheid benzine (voor een grotere intensiteit van de warmte) verbrandt als een conventionele brander van dezelfde grootte. Verbazingwekkend genoeg kan de natuur-gas-lucht combinatie een brandertemperatuur tot 3000 graden Fahrenheit opleveren.

De verdeling van de warmte

Een van de functies van het gasgestookte apparaat is het beperken en verdelen van de beschikbare warmte, om de juiste temperatuur te bereiken voor het correct koken van voedsel. U zult ontdekken dat een gasbrander soms een whoosh of brullend geluid laat horen als hij oplicht. Dit staat bekend als flashback, en het gebeurt omdat de verbrandingssnelheid sneller is dan de gasstroom. Dit type flashback komt veel vaker voor bij snel brandende gassen zoals propaan.

Een bijkomend type flashback gebeurt wanneer de brander wordt uitgeschakeld, waardoor een knallend geluid ontstaat dat bekend staat als de uitdovingspop. Af en toe is het zo uitgesproken dat het de waakvlam uitblaast. U kunt beide soorten flashback over het algemeen corrigeren door de primaire luchttoevoer naar de brander te verminderen. Als u niet zeker weet hoe u het zelf moet doen, vergeet dan niet dat het aanpassen van de brander een gratis dienst is van tal van benzinebedrijven. Flashback is niet gevaarlijk, maar wel vervelend.

Koolmonoxide, let op!

Het creëert roet en koolmonoxide en betekent vaak dat je je piloot moet herstarten. Binnenin de brander kunnen herhaalde flashback-incidenten ervoor zorgen dat de brander vervormt of barst. Het heeft veel meer zin om de brander aan te passen dan om te leven met flashback. Een aantal andere omstandigheden kunnen professionele aandacht en afstelling nodig hebben. U kunt merken dat de vlammen met onregelmatige tussenpozen op sommige delen van de branderkop lijken op te tillen en te vallen, alsof er een ongeziene hand met de bedieningsknop speelt.

Deze brander lijkt misschien wat luidruchtiger dan de andere en maakt een brullend geluid als de vlammen beter worden. Flame lift, zoals dit soms echt bekend is, is geen stabiele, normale brandersituatie en moet direct worden gecorrigeerd. Onvolledige verbranding kan ook zwevende vlammen veroorzaken die er lui uitzien en niet de vorm hebben van goed gedefinieerde kegels. Dit is een gevaarlijke situatie, en u zult het meestal in de eerste twee minuten merken dat een brander is aangezet, voordat deze de juiste luchtstroom bereikt.

Veel verschillende gasbranders

Als de vlammen niet snel hun typische, conische vormen aannemen, laat dan de brander controleren. Tot slot is de ernstigste voorwaarde de uitrol van de vlammen. Bij het aanzetten van de brander schieten de vlammen uit de opening van de verbrandingskamer in plaats van uit de bovenkant van de brander.

Het uitrollen van de vlammen is echt een ernstig brandgevaar en moet onmiddellijk worden gerepareerd. Het is mogelijk dat de brander niet correct is geplaatst of dat iets de werking van de brander in de weg heeft gestaan. Hoe dan ook, bel de servicemedewerker snel.

https://123smeden.nl/pages/gietvorm