0rk.nl
Image default
Onderwijs

Cultuurdag Basisschool

Cultuurdag basisschool: alles wat je moet weten

Kunst en cultuur, we groeien ermee op. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Met de cultuurdag basisschool sluit je aan op Nederlandse activiteiten. Zo zijn er de Koningsspelen, iets dat leerlingen absoluut niet mogen missen. Natuurlijk zijn er ook diverse kunstworkshops, waarbij basisschoolkinderen kennis maken met de verschillende kunstvormen.

Is een cultuurdag iets voor onze basisschool?

Een complete dag met leuke workshops voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Dit kan gewoon op school: leuk en leerzaam. Leerlingen volgen een compleet programma of bezoeken de workshop waaraan ze deel willen nemen.

Is een cultuurdag geschikt voor elke basisschool? Ja, het maakt hierbij niet uit om welk schooltype het gaat. Een cultuurdag past uitstekend bij het openbaar basisonderwijs, Jenaplan, dalton, speciaal onderwijs of scholen met een godsdienstige grondslag. Belangrijkste is dat kinderen op een leuke en leerzame manier kennismaken met kunst en cultuur.

Zo ziet een cultuurdag basisschool eruit

Wat mag je van een cultuurdag basisschool verwachten? Het draait allemaal om kennisgeving, materiaalgebruik en achtergrondinformatie. Het is mogelijk om een complete cultuurdag te laten organiseren, waarbij verschillende workshops voorbijkomen. Denk hierbij aan muziek, sport, spel, verschillende kunstvormen maar ook toneel of fotografie.

Leerlingen leren meer over de werking van elektronica of apparaten en gaan met verschillende materialen aan de slag. Er wordt inzicht verkregen in de basistechniek van verschillende ambachten of beroepen maar ook waarom of waardoor een activiteit ontstaan is.

Er is veel mogelijk op het gebied van kunst en cultuur

Bij kunst en cultuur wordt vaak aan saaie bijeenkomsten gedacht, maar niets is minder waar. Cultuur is niet ouderwets maar ontzettend modern, iets dat natuurlijk ook voor kunst geldt. Denk maar eens aan de workshop Virtual Reality, theater, dans, circus en nog veel meer. Combineer binnen de Cultuurdag verschillende workshops met elkaar, hier leren kinderen het meeste van. Bovendien is het een onvergetelijke ervaring voor jong en oud.

Wist je dat een cultuurdag kinderen stimuleert om zelf met hun vaardigheden aan de slag te gaan? Een artiest, acteur, kunstenaar of een expert binnen een bepaald vakgebied: de grootste artiesten zijn klein begonnen. Een cultuurdag kan dan ook absoluut helpen om verborgen talenten verder te ontwikkelen.

Wat kost een cultuurdag organiseren?

Een basisschool is afhankelijk van het beschikbare jaarbudget. Een cultuurdag organiseren past vaak prima binnen dit budget. Wie deze activiteitendag zelf organiseert zal er al snel achter komen dat de huur van materialen en het inschakelen van workshop docenten veel voorbereiding vraagt. Bovendien kunnen de kosten hoog oplopen, juist omdat er overal wel iets gehuurd wordt. Beter is het om een cultuurdag te laten organiseren.

Hoe werkt dit? Een professional op het gebied van kunsteducatie bespreekt de wensen en verwachtingen van de school en gaat hiermee aan de slag. Op de dag zelf is alles tot in de puntjes verzorgd: alle materialen zijn aanwezig en er staan vakkundige workshop docenten klaar. De leerlingen ontvangen een perfecte begeleiding bij hun activiteiten. Het grootste voordeel: een cultuurdag laten organiseren is financieel goedkoper en overzichtelijker.

https://www.grotebroer.com