0rk.nl
Image default
Industrie

Corona creëert schaarste van karton

De coronacrisis heeft veel gevolgen had op onze samenleving en de manier waarop leven. We werken massaal thuis en ook winkelen hebben we veelal online op de bank gedaan. Veel mensen kunnen zeggen dat ze de pakketbezorger tijdens de crisis vaker hebben gezien dan hun vrienden en familie. Waar we normaal naar de winkel gaan om producten te kopen, wordt het nu in papieren dozen thuisbezorgd. Dat betekent een stijgende vraag naar karton. En wat gebeurt er als er schaarste optreedt? Dan stijgen de prijzen. Daar zijn groothandels in verpakkingen zich dan ook heel bewust van.

Stijgende kartonprijzen

Er is een tekort aan oud papier door de verdere verschuiving naar online shoppen en de stijgende vraag naar karton. Daar tegenover schieten de prijzen van karton door het plafond. Kartonprijzen zijn wel 30 tot soms 65 procent gestegen in Europa. Dit laat het Financieele Dagblad weten. De kans zit er bij veel webshops in dat de klant uiteindelijk voor deze extra kosten op gaat draaien.

Tekort aan grondstoffen

Enerzijds ligt het probleem bij de toenemende vraag naar papier en karton, maar anderzijds zijn er ook grote tekorten aan deze grondstoffen volgens Piet Jorritsma, bedrijfsadviseur van kartongebruik. De schaarste ontstaat in zijn ogen doordat we vroeger veel meer papier georiënteerd waren en nu bijna alles online gebeurt. Denk aan het lezen van kranten en tijdschriften of het schrijven op papier. Deze drie dingen worden nu veelal online of op de computer gedaan. Vooral de afnemende bereidheid van mensen om papieren kranten te lezen hakt erin bij het recyclen. Kranten zijn namelijk de ideale grondstof voor het maken van karton. Gemiddeld wordt een krant 7 keer gerecycled. Oud karton heeft een veel lager rendement. Daarbij zie je vaak dat ingezameld karton niet te gebruiken is omdat het bijvoorbeeld vervuild is door vette pizza of andere etenswaren.

China

Voorheen werd ons oud papier naar China gebracht voor recycling, maar tegenwoordig zijn het vooral de Nederlandse fabrieken die de recycling van dit karton voor hun rekening nemen. De reden hiervoor is dat China niet graag ons karton ziet komen, aangezien het veelal niet te gebruiken is door vervuiling. Daardoor wordt er tijdens de verwerking veel CO2 uitgestoten.
Verwacht wordt dat de vraag naar karton de komende jaren alleen maar blijft groeien.

https://www.paperplanetshop.nl/