0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Wat maakt het gebruik van sedum cassettes zo interessant?

Ondanks het feit dat er heel wat interessante voordelen verbonden zijn aan het realiseren van een groendak moet het gezegd dat er ook bepaalde nadelen aan verbonden zijn. Althans dat was vooral vroeger het geval. Toen was het bijvoorbeeld zo dat mensen nog een behoorlijke tijd moesten wachten voordat hun dak over een echt mooie, groene uitstraling kwam te beschikken. Tegenwoordig speelt dit nadeel aanzienlijk minder dan vroeger. Het is namelijk nu mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde sedum cassettes. Het gaat hierbij om een soort van ondiepe plantenbak waarin in de bovenste laag sedumplanten worden geplaatst. Wil je graag meer te weten komen over deze manier om een groendak te realiseren? Lees dan vooral verder! 

Wat zijn sedum cassettes?

We trappen wellicht een open deur in wanneer we zeggen dat het realiseren van een groendak kan gebeuren op tal van verschillende manieren. Eén van de opties waarover je beschikt heeft betrekking tot het gebruik van zogenaamde sedum cassettes. Voor dergelijke cassettes geldt dat ze toch bepaalde niet onbelangrijke voordelen met zich meebrengen. Vroeger was het in het merendeel van de gevallen zo dat het aanleggen van een groendak heel wat tijd en moeite kostte. In het bijzonder kon het ook een behoorlijke poos duren voordat het dak over een echt mooie, groene uitstraling kwam te beschikken. Dat is tegenwoordig, mede door het bestaan van sedum cassettes niet meer zo. Dit is op zich reeds een niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen. 

Wat maakt het gebruik van zo’n cassettes zo interessant?

Er wordt vandaag de dag voor het realiseren van een sedum dak bijzonder vaak gekozen voor het gebruik van zogenaamde sedum cassettes. Voor deze ondiepe plantenbakken geldt dat ze razend populair zijn. Dat niet alleen maar omwille van het feit dat ze eenvoudig kunnen worden geplaatst, maar ook omdat ze slechts over een beperkt gewicht beschikken. Niet zelden geldt in de praktijk dat een dak over een vrij behoorlijke draagkracht moet beschikken wil je er een groendak op kunnen realiseren. Dat is niet het geval wanneer je gebruik gaat maken van trays of cassettes. Ook indien je dak dus slechts over een beperkte draagkracht beschikt kan je gebruikmaken van sedum cassettes. Hou er uiteraard wel rekening mee om dit nog even te controleren met de vakman.

Met welke kosten dien je rekening te houden bij sedum cassettes?

Tot slot spreekt het voor zich dat het ook altijd interessant kan zijn om even rekening te houden met de kosten die zijn verbonden aan het realiseren van een sedum dak. Wanneer je gebruik gaat maken  van sedum cassettes zal je rekening kunnen houden met een gemiddelde kostprijs gelegen tussen de 40 & 50 euro per vierkante meter. Uiteraard spreekt het voor zich dat het de vakman in kwestie is die zal bepalen hoeveel kosten hij precies over de hele lijn in rekening brengt. Wil je verzekerd zijn van de meest interessante (en dus ook laagst mogelijke) kosten voor jouw sedum dak? Dan is het in de praktijk altijd een aanrader om even een grondige vergelijking uit te voeren.