0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Wat is belangrijk bij betonreparaties?

Of het nu gaat om de uitstraling van een gebouw of om een cruciale rol in de structurele integriteit, beton is essentieel voor de meeste moderne bouwwerken. En beton kan, net als de meeste bouwmaterialen, na verloop van tijd gaan degraderen. Betonreparaties en -onderhoud zijn dus essentieel om de veiligheid en sterkte van het pand te waarborgen.

Wanneer zich scheuren beginnen te vormen of het beton begint af te brokkelen, denk je misschien eerst aan Beton verwijderen. Maar beton verwijderen is geen gemakkelijke klus. Beton is zwaar, spijkerhard, en er is meestal heel veel beton! Dat alles maakt het ongelooflijk duur om te verwijderen en af te voeren.

Gelukkig is er een andere optie. Je kunt de noodzaak van betonverwijdering helemaal vermijden door je beton op lange termijn te onderhouden en het te repareren wanneer het tekenen van slijtage begint te vertonen.

Dit artikel geeft je een overzicht van betonsanering en betononderhoud en geeft een paar voorbeelden van noodzakelijke betonreparaties voor beton dat betere dagen heeft gekend.

WAT ZIJN BETONREPARATIES?
Betonreparatie is een manier om de levensduur van je beton te verlengen. Na verloop van tijd zal het verharde beton uiteindelijk het vermogen verliezen om de bindende betonmaterialen bij elkaar te houden. Dit kan het gevolg zijn van schade of blootstelling aan de omgeving. Betonreparatie is de methode die gebruikt wordt om gescheurd, afgebroken of afbrokkelend beton te herstellen.

WAAROM ZIJN BETONHERSTELLINGEN BELANGRIJK?
Al sinds de eerste plaat werd gestort ligt het wondermateriaal dat beton is onder vuur door allerlei natuurlijke en door de mens veroorzaakte krachten. De snelheid van betonafbraak wordt bepaald door een groot aantal factoren. Sommige van deze factoren kunnen gecontroleerd worden om de ernst van de aantasting te verminderen, andere niet. Daarom is het zo essentieel om je beton na verloop van tijd te onderhouden en te repareren.

Een van de grootste boosdoeners bij betondegradatie is interne schade wanneer het betonstaal begint te verslechteren. Niet alleen begint het staal zelf te verzwakken, maar ook het beton rondom dat staal begint aan sterkte te verliezen als de corrosie erin lekt. Dit kan uiteindelijk leiden tot scheurvorming, verkleuring, omkrullen en betonkanker. Omdat bijna al het beton gewapend is met staal, kun je zien hoe dit een groot probleem begint te worden.

Veel problemen kunnen zich manifesteren in een betonplaat of een betonnen muur. Sommige daarvan zijn oppervlakkige problemen die geen invloed hebben op de structurele integriteit van het gebouw zelf. Kleine scheurtjes komen vaak voor. Maar soms kunnen die kleine en onschuldige scheurtjes tot grotere problemen leiden als ze vocht beginnen binnen te laten. Wat begon als een kleine visuele ergernis wordt dan een fundamenteel structureel probleem.