0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Wat betekent een overlijdensrisicoverzekering ‘gekoppeld’ aan de hypotheek?

Wanneer je een huis wilt kopen heb je natuurlijk een hypotheek nodig. Grote kans dat je daarbij een hypotheekadviseur inschakelt die je helpt bij het vinden van de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. En dan is de kans ook groot dat je gevraagd wordt of je een overlijdensrisicoverzekering af wilt sluiten en wilt koppelen aan je hypotheek. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? In dit artikel wordt dit in duidelijke taal uitgelegd.

Wat houdt het koppelen van je ORV aan de hypotheek in?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten betekent dat je jouw leven verzekert voor een vast bedrag en een vaste periode, meestal 20 jaar. Kom je binnen die periode te overlijden dan wordt dat bedrag uitgekeerd. Wanneer je de overlijdenrisicoverzekering aan de hypotheek koppelt betekent dit dat de hypotheek in één keer wordt afgelost. Dit wordt vaak gedaan om te garanderen dat huishoudens die een hypotheek hebben afgesloten op basis van twee salarissen in het huis kunnen blijven wonen. Wanneer je genoeg geld op de bank hebt staan of op andere manieren het mogelijke verlies van inkomen hebt afgedekt is het ook mogelijk om deze levensverzekering af te kopen.

Ben je hiertoe verplicht?

Tot een paar jaar geleden was het verplicht om bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Tegenwoordig is die verplichting vervallen. Toch is het verstandig om op zijn minst na te denken over het afsluiten van deze verzekering. Je hoeft een overlijdensrisicoverzekering overigens niet te koppelen aan je hypotheek. Je kunt je ook voor een bepaald bedrag verzekeren. Bij overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in een auto blijven rijden of een bepaalde levensstandaard handhaven die ze gewend zijn.

Wil je weten wat een overlijdensrisicoverzekering kost? De meeste aanbieders hebben een handige rekentool op de website die je kunt gebruiken om de premie in jouw situatie uit te rekenen.

Related posts

Wat te doen met een rietendak

Opstellen van een vacature groen

Satijnen Linten laten Bedrukken