0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Waarom je je kruipruimte moet ventileren

Is jouw kruipruimte ventilatie helemaal op orde? Dat is namelijk erg belangrijk. Er zijn hiervoor meerdere redenenen te benoemen. Al deze verschillende redenen, zullen wij met je gaan bespreken in dit artikel. Om te beginnen bij de vraag: Waarom maak ik de begane grondvloer niet gewoon luchtdicht? Dan is ventilatie van de kruipruimte namelijk misschien wel niet nodig. Allereerst is het super lastig om de begane grondvloer luchtdicht te maken. In de theorie is het allemaal vrij duidelijk, maar praktisch gezien is het super lastig. Daarnaast raden veel experts aan om ook wanneer je begane grondvloer luchtdicht is, toch je kruipruimte te ventileren.

Het voorkomt dat schadelijke gassen blijven hangen

De tweede reden waarom kruipruimte ventilatie zo belangrijk is, is om schadelijke gassen te voorkomen. Er komen vaak namelijk verschillende soorten gassen naar boven, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan radongas, dat allerlei kankervewekkende stoffen bevat. Je wil daarom natuurlijk niet, of in ieder geval zo min mogelijk in contact komen met deze stof. Door je kruipruimte te ventileren kan je dit voor een groot deel realiseren. Door de ventilatie worden de schadelijke stoffen namelijk afgevoerd. Dit voorkomt dat je in de kruipruimte blijven zitten, of nog erger, je huis in gaan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren via kleine kieren en gaten in je huis, die je met het blote oog misschien niet eens ziet.

Het voorkomt vocht door condens

In een kruipruimte is condensvocht aanwezig. Als je je kruipruimte niet ventileert, kan dit vocht dus niet weg. Toch probeert het altijd een weg te zoeken. Als je pecht hebt, vindt het die weg ook. Het kruipt dan via muren of wanden naar ruimtes boven jouw kruipruimte, dus naar je woning zelf. Zoals je waarschijnlijk weet kan vocht voor veel schade en gedoe zorgen. Zo kan het bijvoorbeeld schimmels veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet. Schimmels zien er allereerst niet mooi uit, maar zijn ook nog eens super slecht voor je gezondheid en de kwaliteit van je huis. Door je kruipruimte goed te ventileren kan je dit grotendeels voorkomen.