0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Tiny house met grote raamoppervlakken – de voor en nadelen

Tiny houses winnen doorslaggevend door veel of (nog beter) grote raamopeningen in de gevel: als de kamer naar buiten opengaat – en het uitzicht is aantrekkelijk – zijn de meeste bewoners van tiny houses aantoonbaar tevreden met verrassend weinig ruimte. Bij onherbergzaam weer is de behoefte om zich in te vestigen natuurlijk en de beperkte beschikbare ruimte wordt niet snel als storend ervaren.


 
Bij goed weer kan de deken echter snel op je hoofd vallen in een kleine “schoenendoos”: Het gevoel dat je er voortdurend uit moet om “iets van het leven te krijgen” kan vervelend zijn, vooral voor tiny house eigenaren die van huis uit werken. Bij grote raamoppervlakken is het risico op “opslagkoorts” veel kleiner – nog afgezien van het feit dat daglicht essentieel is voor ons welzijn. De grote ramen geven namelijk veel ruimte gevoel in het tiny house. Zeker in de kleine ruimte van een tiny house is dat echt belangrijk.

 

Groten ramen in een tiny house

In een ander artikel over wat is de tiny house movement?. Gebruikten ze twee verschillende typen Tiny Houses om dit te illustreren: de Tiny100 van Tinyhouse University in Berlijn, die visueel doet denken aan een oud Berlijns appartement, en het Nederlandse “Porta Palace” van Woonpioniers, dat modern en zolderachtig is. Hoewel de architectonische stijlen totaal verschillend zijn, waren beide huisontwerpen niet ambitieus met raamoppervlakken. Tegelijkertijd is de evenwichtsoefening tussen het openen naar buiten toe en het behoud van de wandruimte voor inbouwunits met opbergruimte een succes geworden.
 
Niet alleen in goed ontworpen tiny houses, maar ook in moderne tiny house – van Fincube Werner Aisslinger’s tot Nederlandse strandhuizen – zorgen grote raampartijen voor een verbinding tussen binnen en buiten.
 
Ondanks het chique design en de lichtovergoten ruimte, hebben sommige van onze lezers wellicht bedenkingen bij zulke ongewoon grote raampartijen. De drie meest voor de hand liggende zijn:
 

  • 1. Zweten in de kas

   Warmte-isolerende beglazing is een must voor grote raamoppervlakken – vooral als het gaat om de zuidkant van het huis. Als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan het minihuisje snel veranderen in een zweethut. Oplossing: vanwege het eigen gewicht van de ruiten (en het toegestane maximum totaalgewicht van 3,5 ton voor de verkeerswaardige Tinys), zal driedubbele beglazing niet in aanmerking komen voor Tiny Houses. Als de voorkant van het raam naar het zuiden moet worden gericht en er geen hoge bomen op het veld staan die voor schaduw zorgen, kan een rolgordijn aan de binnenkant van het raam bescherming bieden tegen de felle zon en de bijbehorende warmteontwikkeling in het tiny house.

   Nog beter – omdat de warmtestraling het raam niet op deze manier bereikt – is het natuurlijk een apparaat aan de buitenkant van het raam, bijvoorbeeld in de vorm van warmtewerende luifels, omdat deze zelfs voor dakramen op veluxshop.de verkrijgbaar zijn. Een goedkoper, maar enigszins geïmproviseerd middel tegen warmteontwikkeling in de zomer is het gebruik van verdampingskoeling door vochtige lakens voor de ramen te hangen.

   In tegenstelling tot Tiny Houses, die door de maximaal toegestane breedte van 2,55 m in het wegverkeer niet met een uitkragende, constructieve zonwering kunnen worden uitgerust, zijn mini- en modulaire huizen ideaal voor het werken met dakoverstekken en zonwerende lamellen in de gevel. Het principe hierachter is in beide gevallen hetzelfde: In de zomer, wanneer de zon hoog staat, vallen in de koelere helft van het jaar de zonnestralen in het huis door de lagere stand van de zon en dragen bij aan de (in dit geval gewenste) verwarming van de leefruimte.

   Een dure hightech oplossing (althans in termen van acquisitiekosten) zijn dimbare raamoppervlakken: Het zogenaamde elektrochrome glas is voorzien van een interne nanogestructureerde coating die blauw kleurt zodra een lage elektrische spanning wordt toegepast.

 

  • 2. Wonen in een presentatieplaat

   Het onderwerp “warmteontwikkeling” is slechts één punt dat direct in gedachten kan komen bij het kijken naar grote raamfronten. Een andere is de zichtbaarheid van de leefruimte van buitenaf. Vooral ’s avonds, wanneer het licht in huis wordt ingeschakeld, kan het zijn dat men het gevoel heeft dat men zich op een presentatieplaat achter de glazen gevel bevindt.

   Oplossing: Zelfkleurige raamoppervlakken – zoals die welke gebruikt worden in de “Kasita” hierboven afgebeeld – kunnen niet alleen gebruikt worden voor schaduw, maar ook om de privacy te beschermen. De traditionele alternatieven, gordijnen of jaloezieën, kunnen niet concurreren met deze multifunctionaliteit van dimbare glazen oppervlakken. Het zijn ook potentiële stofvangers die de ruimte voller doen lijken, maar die de ruimte ook huiselijker kunnen maken.

  • 3. Complexe ruitenreiniging

   In Tiny Houses blijven de raamoppervlakken natuurlijk binnen een kader waar zelfs ervaren huizenbouwers van kunnen genieten. Het zal aardig wat tijd en energie kosten om deze ramen ook schoon te houden.