0rk.nl
Image default
Meubels

Maak je eigen boomstam tafel

Wanneer je zelf een boomstam tafel wilt gaan maken dan is het belangrijk om voor je zelf na te gaan wat je precies wilt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten boomstam tafels. Daarom kun je ook uit veel verschillende materialen kiezen voor je boomstam tafel. Het is daarom belangrijk om als eerste bij jezelf na te gaan welke functie je wilt dat de tafel heeft. Komt deze in de woonkamer of wil je hem liever buiten. Verder moet je nadenken over hoe groot de tafel wordt, welk onderstel onder de tafel komt en hoe dik het blad wordt.

Zelf maken van het tafelblad

Het helemaal zelf maken van een tafelblad kan een ingewikkelde taak zijn en is vaak ook niet mogelijk. Dit komt omdat je voor het kappen van het hout een vergunning nodig hebt. Je kunt geen tafelblad maken van dunnen bomen en daarom zal altijd een brede boom gekapt moeten worden. Vervolgens moet het hout van hele dikke bomen nog drogen wat zelfs tot 10 jaar kan duren. Daarom kan het verstandig zijn dit uit te besteden en het tafelblad te bestellen. Een tafelblad voor binnen wordt vaak gemaakt van een eiken, kastanje of padoukboom. Dit hout is ideaal voor binnen. Voor buiten wordt het blad vaak gemaakt van douglas of vurenhout. Dit hout kan nog wat uitweiden door het weer maar kan vaak beter tegen verschillende weersomstandigheden. Wanneer je een tafelblad koopt dan  moet er wel nog een hoop gebeuren. Zo moet het blad geschuurd worden en behandeld voor de plek waar het komt te staan.

Plaatsing van de tafel

Voor de onderkant van de tafel heb je iets nodig waar het op kan staan. Dit wordt ook wel onderstel genoemd. Als je dit zelf maakt dan moet je er goed voor zorgen dat alles stevig is en waterpas. Je wilt niet dat alles van je tafel af rolt. Als je alles in elkaar hebt gezet dan heb je wel een unieke tafel. Een boomstam tafel is echter ontzettend zwaar. Voor het verplaatsen van de tafel heb je vaak 4 mensen nodig. Het is daarom al makkelijk om van te voren te bedenken waar de tafel gaat komen. Wanneer alles goed is gegaan heb je wel een robuuste tafel die erg stevig is en vaak jaren meegaat. Vaak willen mensen niet zoveel werk doen en kiezen er dan voor om een boomstam tafel te kopen.

https://www.boomstamtafel.nl/