0rk.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe Slijp je een Mes

De beste manier om je mes scherper te maken is door een wetsteen te gebruiken. Er zijn wel andere methodes of apparaten verkrijgbaar voor het slijpen, maar deze slijpen vaak te veel materiaal van je mes af.

Leren om met een wetsteen om te gaan kan wat tijd in beslag nemen, maar als je het eenmaal door hebt zal je jouw messen altijd vlijmscherp houden. Bovendien bespaar je hiermee tijd en geld.

Hoe gek het ook klinkt, scherpe messen zijn veiliger dan botte messen.

Botte messen vragen namelijk om veel meer kracht tijdens het snijden. Doordat je meer kracht zet tijden het snijden is de kans groot dat je van je doel afglijdt. Hierdoor snijd je niet alleen maar in jezelf, maar zal de snede ook nog erg diep zijn, doordat er zoveel kracht is gebruikt.

Wat heb je nodig

Om te beginnen loop je tegen te korrelgrote van je wetsteen aan. Zoek hiervoor een dubbelzijdige wetsteen, met een grove grit aan de ene kant en een fijne grit aan de andere kant. Verschillende messen vragen om een andere hoek om te slijpen, afhankelijk van de fabriekseisen. Over het algemeen is deze ongeveer 22 graden.

Visualiseer dit, houd je mes op 90 graden, wat recht naar boven en naar beneden is. Stel je dan de helft hiervan voor, dat is 45 graden. En dan is nog een helft daarvan, dat is 22 1/2 graden. Maak je geen zorgen over die halve graad. Raadpleeg echter de technische informatie bij jouw mes of neem contact op met de fabrikant om de juiste hoek te controleren die je zou moeten gebruiken.

Houd het droog Hoewel er zoiets bestaat als een watersteen, die is ontworpen om onder stromend water te werken, moet een wetsteen droog worden gehouden. Laat de naam je niet in verwarring brengen. Het gebruik van olie of water op een wetsteen vangt kleine metalen deeltjes in de vloeistof op, die op hun beurt een meer rafelige rand produceren dan bij gebruik van een droge steen.

Hoe je je mes slijpt met een wetsteen

 1. Plaats de wetsteen op een snijplank of aanrecht, met de grove korrel naar boven gericht. Een natte (papieren) handdoek onder de steen kan helpen voorkomen dat deze wegglijdt.
 2. Pak met één hand het mes bij het handvat vast en houd de rand van het mes tegen de steen, met de punt eerst, waarbij de snijkant de steen raakt in een hoek van ongeveer 22 graden. Je kunt het mes stabiliseren met je andere hand.
 3. Schuif het mes met gematigde druk naar voren en over de slijpsteen, bedek de hele lengte van het blad en houd het blad in een constante hoek van 22 graden tegen de steen.
 4. Doe dit tien keer, draai dan het mes om en geef de andere kant van het mes tien slagen over de wetsteen.
 5. Draai nu de wetsteen naar de fijne korrelige kant en geef elke kant van het blad tien slagen.
 6. Werk af met een slijpstaal om het blad te slijpen, spoel het droog en veeg het mes droog om eventuele metaaldeeltjes te verwijderen.

 Tips voor het slijpen van messen

 • Slijp altijd in dezelfde richting, of het nu van voren naar achteren of van achteren naar voren gaat.
 • Geloof de hype niet over messen die zogenaamd “nooit geslepen hoeven te worden”. Snijden veroorzaakt wrijving en wrijving zorgt ervoor dat de rand van een mes zijn scherpte verliest. De wetten van de natuurkunde zullen niet vermeden worden door deze messen.
 • Probeer geen keramische messen te slijpen; ze zijn broos en kunnen breken.
 • Denk eraan, het is een wetsteen, geen “natte steen”.
 • Tot slot, vergeet professionele messenslijpers niet. Voor uw tijd en geld is dat misschien wel de meest effectieve manier om uw messen te slijpen, en het is een redelijk goedkope service. Informeer bij bestekwinkels of zelfs uw plaatselijke slagerij.
 • Hier staat meer over het verzorgen van uw messen.

http://www.slijpuniversiteit.nl/grit-slijpsteen/