0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Gietvloer prijs en typen gietvloer

Een gietvloer prijs kun je niet zomaar noemen. De prijs is afhankelijk van onder meer het type gietvloer. Gietvloeren zijn er in verschillende kwaliteiten en met verschillende eigenschappen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Al die verschillen maken de prijs. Een polyurethaan vloer is over het algemeen de duurste. Een epoxy gietvloer is wat goedkoper. Zoals gezegd, zegt het type vloer niet alles en wordt de totaalprijs per meter bepaald door nog een aantal andere factoren. We gaan in dit artikel in op de factoren die de uiteindelijke prijs van een gietvloer bepalen en de verschillende gietvloeren die er zijn.

Prijsbepalende factoren gietvloer

Naast het type gietvloer is de gietvloer prijs afhankelijk van de hoeveelheid voorbereiding de vloer nodig heeft om deze geschikt te maken voor de gietvloer, de gewenste hardheid van de vloer en de grootte van de vloer die gelegd moet worden. Hoe meer voorbereiding er nodig is, hoe hoger de prijs wordt. Als er eerst grote gaten en beschadigingen moeten worden hersteld voor de gietvloer eroverheen kan, kost dat aanzienlijk meer werk en zijn er producten nodig om de vloer te herstellen. Een harde vloer is meestal goedkoper dan een flexibele vloer. Een flexibele vloer krast minder. Je kunt daarin zelf een afweging maken of je kiest voor een lagere prijs of minder krassen.

Typen gietvloer en hun gietvloer prijs

De gietvloer prijs verschilt per type gietvloer. Zo kun je kiezen voor een PU gietvloer, een epoxyvloer of een polyurethaan vloer. Niet elke vloer is geschikt voor particulier gebruik en binnen de basisvarianten zijn er ook nog verschillen te onderscheiden. Zo kun je een vloer laten behandelen om elektriciteit via de vloer af te voeren. Dat kan handig zijn in gebouwen waar veel met elektriciteit wordt gewerkt. De verschillende basis eigenschappen van deze vloeren en hun toepassingsmogelijkheden lees je hier.

Epoxy gietvloer

De gietvloer prijs van een epoxy gietvloer is lager dan die van een polyurethaan vloer. Een epoxyvloer is een naadloze vloer die speciaal ontwikkeld is voor toepassingen in fabriekshallen en bedrijfsloodsen. Het is een vloer die bestaat uit epoxyhars die met name geschikt is als duurzame bedekking van cement- en gipsgebonden vloeren. De vloer kan gaan scheuren in panden die bewegen zoals oude herenhuizen en hoge flatgebouwen. Het is een vloer die steeds populairder wordt en veel toepassingen kent.

Polyurethaan of PU gietvloer prijs

De polyurethaan is qua gietvloer prijs de duurste gietvloer en is onder te verdelen in 2 soorten: de aromatische PU gietvloer en de alifatische PU gietvloer. Het is een vloer die van nature hard is en makkelijk in onderhoud. De hardheid maakt de vloer wel gevoeliger voor krassen. Er zijn verschillende gradaties in hardheid te kiezen.

De aromatische variant is geschikt om aan te leggen op een ondergrond van cement, gips of staal. Je ziet ze regelmatig terug in gevangenissen, ziekenhuizen, scholen, winkels, musea en de technische ruimten van bedrijven. De alifatische PU gietvloer is geschikt voor dezelfde ondergronden. Je ziet ze veel terug in winkels, kantoren, kantines en showrooms. Daarnaast wordt deze variant ook regelmatig in woningen gelegd.