0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Een boomchirurg kan voor u uw bomen netjes verzorgen

Zoals het woord boomchirurg wellicht al doet vermoeden is een boomchirurg een persoon, man of vrouw, die een boom kan verzorgen. Het verzorgen van een boom is vaak nodig, want bomen hebben aandacht en zorg nodig. Bomen kunnen ook ziek worden. Kortom, bomen hebben die aandacht en zorg nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot mooie, grote, kleine en sterke bomen. Een boomchirurg is de aangewezen persoon die die zorg kan verlenen en kan ervoor zorgen dat een boom optimaal tot zijn recht zal komen.

Welke werkzaamheden voert een boomchirurg uit? 

Er zijn verschillende werkzaamheden die door een boomchirurg uitgevoerd kunnen worden. Een boomchirurg kent dan ook een breed scala aan diverse werkzaamheden. Zo kan een boomchirurg een boom snoeien, indien nodig kappen en tevens ook de boomstronk verwijderen. De taken van een boomchirurg gaan echter een stuk verder dan dat. Een boomchirurg is ook in staat om een boom gezond te maken wanneer deze bijvoorbeeld ziek is. Het weer gezond maken van een boom kan een boomchirurg op verschillende manieren bereiken. Bijvoorbeeld door de boom nieuwe bemesting te geven of bepaalde takken te snoeien zodat de kracht van de boom zich richt op de plekken die het zwaar hebben. Een boom heeft namelijk een zelfregulerend vermogen. 

Hoe gaat een boomchirurg te werk wanneer een boom ziek is?

Allereerst zal een boomchirurg moeten bepalen wat er met de boom aan de hand is. Dat is de eerste stap. Soms lijkt het er namelijk op dat een boom ziek is, maar blijkt in de praktijk dat de boom niet ziek is. Wanneer er een vermoeden bestaat dat de boom ziek is is het noodzakelijk om vast te stellen wat de boom precies mankeert. 

Een boomchirurg begint dan vaak met het uitvoeren van een visuele inspectie. Dat houdt in dat de boom vanuit verschillende invalshoeken en hoogten bekeken wordt. Aan de hand van die visuele inspectie kunnen vaak al de eerste conclusies getrokken worden. Op basis van die eerste conclusies zal een boomchirurg vaak tot actie overgaan en de eerste vervolgstappen ondernemen.

Wanneer vanuit de visuele inspectie toch niet helemaal duidelijk is wat de boom precies mankeert dan is het noodzakelijk om de boom verder te onderzoeken. Om echt uit te zoeken wat een boom mankeert zal een boomchirurg in de meeste gevallen een bladonderzoek uitvoeren. Net als mensen heeft een boom een DNA profiel. Uit het DNA profiel van het blad is veel af te lezen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een infectie uit het bladonderzoek af te lezen. Zo’n onderzoek wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een grondmonster. De monsters worden naar het lab gestuurd waarna de boomchirurg aan de hand van die gegevens de behandelmethode zal bepalen. 

https://www.vergelijkhoveniers.nl