0rk.nl
Image default
Auto’s en Motoren

Auto inruilen of toch zelf verkopen?

Wilt u een auto verkopen, dan komen hier veel dingen bij kijken. Een twijfelpunt voor veel verkopers is de wijze van verkoop. Kunt u de auto het best zelf verkopen of kunt u beter inruilen? Hieronder worden kort de wijzen van verkoop behandeld, daarna worden nog een aantal tips gegeven omtrent het particulier verkopen van uw auto.

Wijzen van verkoop

Voor velen blijft het een lastige kwestie om te kiezen tussen inruilen of zelf verkopen. Het grote voordeel van inruilen is dat het weinig moeite kost en het veel zekerheid biedt. De dealer geeft een bepaald bedrag voor uw auto, dit bedrag wordt vervolgens verrekend met het bedrag van de nieuwe auto die u daar koopt. U heeft bij inruilen weinig omkijken naar uw oude auto, de dealer regelt praktisch alles, dus ook het papierwerk. Het nadeel van inruilen is echter dat u minder geld krijgt voor de auto. Hier staat wel tegenover dat het inruilen van een auto kan helpen bij de onderhandelingen met betrekking tot de prijs van de nieuwe auto.

De voor- en nadelen zijn eigenlijk precies omgekeerd wanneer het gaat om het particulier verkopen van uw auto. Een auto verkopen op deze wijze biedt minder zekerheid en comfort, maar u vangt doorgaans meer geld voor de auto. Daarnaast heeft particulier verkopen het nadeel dat u niet naadloos overstapt op uw nieuwe auto. Zo kan het zijn dat u een aantal dagen of weken zonder auto zit. Uitendelijk is het een afweging tussen gemak en geld. Als u geen haast heeft met de verkoop en bereid bent om de nodige tijd te investeren in het verkooptraject, dan kunt u particulier verkopen overwegen.

Is de auto op en is het vrijwel onrealistisch om deze zonder onproportionele kosten weer rijdend te maken, dan kunt u het overwegen om uw auto te verkopen aan een opkoper. Deze zal de auto volledig strippen, dat wil zeggen dat de auto uit elkaar wordt gehaald. De waardevolle onderdelen worden vervolgens verkocht. Een auto verkopen op deze wijze kan tegenwoordig ook wanneer de auto nog niet klaar is voor de sloop. Veel bedrijven kopen auto’s op om deze vervolgens door te verkopen, hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij inruil. Het biedt gemak, maar financieel loont particulier verkopen toch meer.

Tips bij particulier verkopen

Wellicht bent u gecharmeerd van het financiële voordeel van particulier verkopen, maar kijkt u op tegen het verkooptraject. Zelf een auto verkopen kost wat tijd, maar met een aantal goede tips hoeft het niet lang te duren. Ten eerste is het belangrijk dat u de advertentie op orde hebt. Dat wil zeggen dat zowel de foto’s als de beschrijving eerlijk en realistisch dienen te zijn. Gebreken verbergen heeft doorgaans geen zin. Daarnaast is het belangrijk om contact te onderhouden met potentiële kopers. Reageer eerlijk op vragen en draai nergens omheen. Uiteindelijk gaat het om vertrouwen, de koper wil immers zekerheid.