0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

Adiabatische koeling voor je werkruimte

Om tijdens de warme zomermaanden in Nederland fatsoenlijk te kunnen blijven werken, is het fijn om een koele omgeving te hebben. Dit kan natuurlijk met de bekende ventilator of airco, maar het kan tegenwoordig op vele andere en duurzamere manieren. Een voorbeeld daarvan is een adiabatische koeling. Wat dit is en hoe het werkt, lees je in deze blog.

Wat is een adiabatische koeler?

Adiabatisch koelen wordt ook wel verdampingskoeling genoemd. Het werkt volgens het principe van waterverdamping waardoor de lucht wordt gekoeld tot een aangename temperatuur. De warme lucht wordt door een ventilator aangezogen lang een koelmembraan. Een ingebouwde waterpomp en watertank zorgen ervoor dat het koelmembraan continu vochtig wordt gehouden. Via het koelmembraan verdampt het vocht en wordt de warmte uit de lucht geadsorbeerd. Na dit proces wordt de gekoelde lucht de ventilator uitgeblazen en koelt de ruimte af. Deze koelmethode is een zeer duurzame en energiezuinige manier van koelen en zorgt voor een comfortabel klimaat in bijvoorbeeld productiehallen of grote magazijnen.

Adiabatisch koelen

Omdat natuurlijk elke bedrijfsruimte anders is, zijn er verschillende soorten adiabatische koelers. Ze kunnen gebruikt worden in een kleine kantine, maar ook in een grote vliegtuigloods. Zo kunnen de zogeheten Jetstream koelers aan alle behoeftes voorzien. Aangezien de koelers allemaal voorzien zijn van wieltjes onder de vloer, zijn ze makkelijk door de ruimtes te transporteren. De kleinste koeler, de Jetstream 230, heeft een capaciteit van 120 vierkante meter. Deze serie Jetstreams loopt op tot 270, deze koeler heeft een maximum capaciteit van 525 vierkante meter. De Adiabatische koelingen zijn ook geschikt voor open ruimtes, bijvoorbeeld in fabriekshallen waar de roldeuren veel open zijn. Het koelsysteem is zo krachtig, dat het zelfs deze open ruimtes kan verkoelen.