0rk.nl
Image default
Gezondheid

Wat is het voordeel van een verzwaringsdeken?

 Meer dan 30% van de mensen heeft last van slaapproblemen. Dit is een hoog percentage, met negatieve gevolgen van dien. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen die slaapproblematiek kunnen verhelpen. In deze blog zal hier verder op worden ingegaan. 

Een goede nachtrust
Zoals iedereen wel weet is een goede nachtrust heel erg belangrijk voor een goede gezondheid. Door voldoende en goed te slapen verminder je de kans op  burn-out, depressie, stress, angst en andere psychische en lichamelijke klachten ten gevolge van langdurige vermoeidheid. Daarnaast zorgt een slechte nachtrust er ook voor dat het zenuwstelsel gevoeliger gaat reageren op prikkels die via de zintuigen binnenkomen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je welzijn, emotionele gesteldheid en werkprestaties.

Wat te doen bij een slechte nachtrust?
 Er bestaan verschillende soorten manieren om de nachtrust te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn een rustige avondritueel, een uur voor het slapen gaan geen schermgebruik of het uitvoeren van ademhalingsoefeningen. Maar wat als je hier de tijd en of discipline niet voor hebt? Het heeft natuurlijk wel een invloed de invulling van je dag structuur. 

Wat doet een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is geen gewone deken, maar een deken met extra gewicht. Doordat deze deken zwaarder is, wordt er druk uitgeoefend op de diepe sensoren in het lichaam. Denk hierbij weer aan de spieren, pezen en gewrichten. Dit geeft dan het zelfde effect als die stevige knuffelen en het inbakeren bij baby’s, waar we het eerder over hebben gehad. Welke deken geschikt is voor jouw of je kind, is afhankelijk van de lichaamslengte en het -gewicht. Aangeraden wordt dat de verzwaringsdeken ongeveer 10% – 20% bedraagt van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Om het optimale effect te ervaren is het belangrijk dat de verzwaringsdeken goed wordt afgestemd op de gebruiker. Bij twijfels kan je altijd advies inwinnen bij een ergotherapeut. Is er bij de gebruiker sprake van hartproblematiek? Overleg dan eerst even met de huisarts of ergotherapeut wat beste mogelijkheden zijn.

Diepe druk
Diepe druk staat regelrecht in verbinding met de hersenen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Mensen die problemen hebben met het in- en of doorslapen of prikkelverwerking problematiek ondervinden, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. Door diepe druk toe te passen op de spieren, pezen en gewrichten krijgen de hersenen een seintje dat je je in een veilige situatie begeeft. Hierdoor zal het lichaam zich gaan ontspannen en neemt het gevoel van stress, angst of onrust af. Het gevolg hiervan is dat je ook makkelijker in slaap kunt vallen.

 

 

 

 

 

https://www.sensolife.nl/c-4628966/verzwaringsdekens/

Related posts

Een SOA krijgen: Wat nu?

Pijn tussen de schouderbladen voorkomen

Een tandartsbehandeling onder narcose om uw angst weg te nemen