0rk.nl
Image default
Industrie

Profielwalsen: oorsprong en uitleg

Ooit gehoord van profielwalsen? Het is het meervoud van profielwals, dat ook wel de naam “profielbuigmachine” heeft. Zo’n machine maakt het mogelijk om in bepaalde materialen patronen aan te brengen. Waar een plaatwals er juist voor zorgt dat hoeveelheden metaal plat worden, heeft de profielwals juist tot functie het materiaal van reliëf te voorzien. Waar je profielwalsen voor kunt inzetten? Voor van alles en nog wat: the sky is zo ongeveer the limit. Vandaag de dag kun je metaal in zo’n beetje elke gewenste vorm bewerken. Het enige dat je nodig hebt, is verbeeldingskracht. Laat je inspiratie aanwakkeren dor Van Veen Metal Products.

Verschillende soorten profielwalsen

Profielwalsen zijn er in meer dan één variant. Zo heb je handmatige profielwalsen, maar ook elektrische modellen. Maak je gebruik van een handmatige profielwals? Dan laat je de rollen draaien met behulp van een hendel. Bij de elektrische profielwals gebeurt dit automatisch. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een knopje in te drukken. Het bijzondere van de profielwals is dat je deze op tal van materialen kunt toepassen. De meeste profielwalsen worden gebruikt voor staal, voor aluminium (het meest duurzame materiaal) en voor koper.

Welke waarde voegt een profielwals toe?

Veel particulieren en bedrijven maken van profielwalsen gebruik. De profielwals maakt het namelijk mogelijk prachtige patronen in metaal te creëren. Dit metaal wordt aan beide zijdes tussen de wals gedrukt: de profielwals bestaat dus eigenlijk uit twee delen. Met dank aan de profielwals wordt het een fluitje van een cent zaken als hoeklijnen, kokers en buizen te bewerken. Bovendien gaat het aanbrengen van patronen supersnel. Je doet hier minimale moeite voor.

De profielwals is 100% veilig

Als je er op een verantwoorde manier mee omgaat, is een profielwals 100% veilig. Wel moet je ervoor zorgen dat je het gereedschap dat je van profiel wil laten voorzien op de juiste manier in de wals steek. Het door de wals heen laten rollen van het gereedschap gaat erg soepel. Ook geldt, dat hoe nauwkeuriger je te werk gaat, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Waar let je op bij aankoop

Koop je een (elektrische) profielwals aan, kijk dan altijd goed naar de capaciteit van de wals. Als je met grote gereedschappen werkt, dan heb je ook een grotere wals nodig. Ook moet je jezelf afvragen of een handmatige wals of een elektrische wals jou het beste uitkomt. De prijs die je zult betalen is hier ook van afhankelijk. Een goede handmatige profielwals is al voor minder dan 250 te verkrijgen, terwijl je het bij een elektrische wals boven de 1000 euro moet zoeken.