Onze ecologische voetafdruk verminderen door te kiezen voor duurzaam materiaal

Tegenwoordig neemt men duurzaamheid erg serieus, en is het een begrip geworden waar we niet meer omheen kunnen. Onze stroom wordt duurzamer, ons gas wordt duurzamer zelfs de manier waarop we eten wordt duurzamer. De consument en bedrijven doen er alles aan om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Dit zien we ook terug in de bouwsector. De vraag voor duurzaam bouwen is dan ook voor iedereen anders te beantwoorden. De simpelste manier om te beginnen met duurzaam bouwen is te kiezen voor materialen die laag in de energie behoefde zitten bij het maken van het materiaal, en door voor recyclebare materialen te kiezen. Aluminium is hier een mooi voorbeeld van.

Aluminium is een duurzaam materiaal
Aluminium heeft de unieke eigenschap dat zodra dit materiaal in aanraking komt met zuurstof dat hier binnen milliseconden een oxidelaag op vormt. Dit maakt aluminium ondoordringbaar voor zuurstof, waardoor het van nature tegen corrosie, ofwel roest, bestendigd is. Doordat de energie die nodig is om aluminium te recyclen ongeveer net zo veel is als die van het produceren van nieuw staal, en de kwaliteit van het gerecyclede aluminium hetzelfde blijft, is aluminium ontzettend duurzaam in productie. Daarnaast is aluminium ook nog eens licht van gewicht wat ook bijdraagt aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Omdat er door het lichte gewicht er meer aluminium in een keer vervoerd kan worden.

Aluminium in bouwproducten
Buiten dat aluminium duurzaam is heeft aluminium ook nog eens grote voordelen bij de afwerking in vergelijking tot andere materialen. Zo heeft het aluminium in zijn levenscyclus weinig tot geen onderhoud nodig, en hoeft het minder snel vervangen te worden. Daarnaast is het mogelijk om aluminium te voorzien van een extra oxidelaag waardoor die het metaal beschermt. Ook kunt u uw aluminium voorzien van een beschermende poedercoat laag die beschikbaar is in elke gewenst RAL-kleur. Hierdoor kunt u uw aluminium waterslagen of aluminium balkonhek voorzien van een kleur die past bij kleurstelling van uw pand.

Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen kan op heel veel manieren worden gedaan. De meest makkelijke stap is het kiezen van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Zo kunt u kiezen voor aluminium of hout met het FSC of PEFC-keurmerk. U kunt ook materialen recyclen en hergebruiken. Daarnaast is het ook van belang dat het bouwproces zo duurzaam mogelijk wordt uitgevoerd. U kunt hiervoor een aannemer inhuren maar u kunt ook zelf duurzaam aan de slag gaan! Als u vragen heeft over welke materialen er nu het meest geschikt zijn voor uw doe het zelf bouwproject kunt u langsgaan bij een bouwgroothandel bij u in de omgeving. Zij kunnen u precies vertellen welke materialen het meest duurzaam en het meest geschikt zijn voor uw project.