0rk.nl
Image default
Gezondheid

Het verschil tussen een mondhygiënist en een tandarts in Breda

Het kan soms wel eens onduidelijk zijn waarvoor je nu precies naar de tandarts gaat. Veel ingrepen worden onder bepaalde codes gedeclareerd en hoewel je die codes ook weer op kunt zoeken, maakt dit het er niet makkelijker op. Het is dan ook niet voor iedere behandeling nodig om naar een tandarts toe te gaan. In veel gevallen kun je ook bij een mondhygiënist terecht. Maar om welke diensten gaat dat dan precies? Kun je ook bij een tandarts in Breda terecht die een mondhygiënist in dienst heeft? En hoe zit dat met de vergoeding vanuit je verzekering? In dit artikel een antwoord op deze meest gestelde vragen.

Voor welke diensten kun je terecht bij de mondhygiënist?

In essentie kun je bij een mondhygiënist in Breda terecht voor preventieve mondzorg. Dat zijn behandelingen met als doel het voorkomen van tandbederf en andere tand- en tandvleesaandoeningen. De volgende behandelingen worden vaak door de mondhygiënist uitgevoerd:

  • Conditie van het tandvlees beoordelen
  • Vullingen polijsten
  • Gebitsreinigingen
  • Het maken van gebitsafdrukken
  • Het assisteren van de tandarts bij het zetten van verdovingen en het maken van foto’s

 Een mondhygiënist is vaak in dienst bij een tandartspraktijk maar kan, net zoals een ortho in Breda, ook zelfstandig werken. In veel gevallen is het verstandig om voor een professional te kiezen die in ieder geval is aangesloten bij een tandarts in Breda. Het komt regelmatig voor dat de mondhygiënist je doorverwijst voor een behandeling bij de tandarts en dat gaat een stuk soepeler wanneer dit onder de paraplu van dezelfde praktijk wordt geregeld.

Hoe zit dat met de vergoeding voor de mondhygiënist?

Wat de vergoeding vanuit je verzekering betreft, maakt het niet uit of je naar een zelfstandige mondhygiënist gaat of een die in dienst is bij een tandartspraktijk.

Vanuit de basisverzekering is er alleen vergoeding mogelijk voor jongeren tot 18 jaar. Ook dan vallen bepaalde behandelingen, zoals het aanmeten van een Invisalign beugel niet onder de vergoedingen. Na je 18e is vergoeding alleen mogelijk vanuit je aanvullende verzekering.

In de meeste gevallen wordt er 75 tot 80% van een behandeling vergoed, tot een maximumbedrag. Vraag daarom altijd eerst de totale kosten van een behandeling op voordat je een afspraak maakt. Hou ook rekening met een eigen bijdrage van 20 tot 25%. Niet te verwarren met het eigen risico want dat betaal je alleen over vergoedingen vanuit de basisverzekering.