0rk.nl
Image default
Financieel

Gaat het basisinkomen ingevoerd worden?

In Nederland zijn er meer dan 500.000 mensen die op dit moment gebruik maken van een ww-uitkering. Dit omdat zij geen werk kunnen vinden of omdat zij niet aangenomen worden, terwijl men wel massaal aan het solliciteren is. Hierdoor horen we steeds vaker geluiden van een mogelijke invoering van een basisinkomen, maar gaat het ook daadwerkelijk ingevoerd worden?

Basisinkomen moet er komen

In plaats van bijstandsuitkeringen waarbij mensen vele verplichtingen hebben is een basisinkomen een goed alternatief. Men heeft geen verplichtingen richting de gemeente en kan in alle rust een planning voor de toekomst maken. Tel daarbij de robotisering op en je begrijpt dat de kans wel aannemelijk is dat dit basisinkomen er gaat komen. De vraag is alleen wanneer.

Een andere reden waarom het basisinkomen ingevoerd zou moeten worden zijn de tijdelijke arbeidsovereenkomsten waar werknemers niet echt blij van worden. Veel bedrijven kiezen voor een short-term oplossing en laat de werknemer graag in onzekerheid door hem of haar een tijdelijk contract te geven in plaats van een vaste aanstelling.

En met een basisinkomen zorgen we voor een stuk minder bureaucratie bij bijvoorbeeld een UWV. Papieren hoeven niet meer ingevuld te worden en men hoeft niet om de x-aantal weken langs te komen om te komen vertellen waar men allemaal gesolliciteerd heeft. Het basisinkomen gaat er komen. De vraag is alleen wanneer.