Dakreparatietips

Als je denkt dat je dak gerepareerd moet worden, kun je zelf het onderhoud doen om veel tijd en geld te besparen. Hoewel je het werk niet als een professional kunt doen, zijn kleine projecten niet zo moeilijk te doen. 

Vervanging van dakpannen

Als het dak een paar beschadigde of ontbrekende dakpannen heeft, kan je die vervangen. Het enige wat je hoeft te doen is op zoek gaan naar de stukken die overeenkomen met de gebroken stukken. De kleur en het ontwerp moet hetzelfde zijn. Dakpannen van een andere kleur of een ander ontwerp kunnen een slechte invloed hebben op de aantrekkingskracht van je huis.

Totale dakbedekking

Als een groot deel van het dak beschadigd is, wil je misschien het hele dak opnieuw doen. Hiervoor kan het nodig zijn om de beschadigde dakpannen te strippen en nieuwe te installeren. Waarom zou je dat doen? Een voordeel is dat de nieuwe dakpannen sterker en betrouwbaarder zijn dan de oude.

Kijk altijd na of het gootstuk moet vervangen worden. Je vindt het probleem rond de dakramen, schoorstenen en andere onderdelen. Als het dak lekt, kan het probleem het losse, ontbrekende of beschadigde gootstuk zijn.

Tips voor het uitvoeren van kleine doe-het-zelf dakreparaties

Als je een groot herhalingsproject hebt, zorg er dan voor dat je een professional inhuurt om de klus perfect te klaren. Je kan een offerte vragen door ze te bellen. Je kan echter zelf kleine herstelprojecten uitvoeren door de onderstaande tips te volgen.

–          Gebruik rubberen schoenen voor een betere tractie op het dak

–          Vervang de beschadigde dakspanen

–          Gebruik wat dakbedekkingslijm of krijt om een deel van de krulspanen plat te leggen.

–          Gebruik een warmtepistool om de broze gordelroosjes te verzachten om breuk te voorkomen.

–          Gebruik 6d gegalvaniseerde spijkers om de bovenkant van de dakpannen vast te zetten en bedek de spijkerbladen met kwaliteitsdakcement. Om de dakpannen op hun plaats te houden, moet je een deel onder de dakpannen uitspreiden.

–          Gebruik dakcement om de voegen af te dichten

–          Gebruik extra dakcement om de scheuren in de naden op te vullen met een plamuurmes.

https://www.herentalsdakwerker.be/